Spring naar inhoud

Verslag externe competitie HSC Stork 2010 – 2011

HSC-Stork kwam net als de paar voorgaande jaren met vier teams uit in de SBO-competitie, opnieuw één achttal, twee zestallen en één viertal.Bij de samenstelling van de teams was de volgorde van de spelers op de jongste KNSB-ratinglijst het uitgangspunt. Daarvan was in enkele gevallen afgeweken: een uitdrukkelijk verzoek daartoe, een heel oude en dus niet betrouwbare (?) rating en ’gewoon’ een vergissing als gevolg van de andere wijzigingen. Fetze Elgersma had een wat mindere periode afgesloten en keerde terug in het eerste team, ten koste van Vigen Boghossian. Aan de rest van het team veranderde niets. Het tweede team was bijna helemaal nieuw, alleen teamleider Sietze Ykema behield zijn plaats. Hij kreeg gezelschap van twee nieuwe leden, Stef Kienhuis en Henk-Jan Austermann, de hiervoor reeds genoemde Vigen Boghossian en van twee promovendi, Jürgen Scherfke en Hizir Sarimehmet. Ook in het derde team waren veel veranderingen. Piet van Kuilenburg en Henk Meinen kwamen uit het tweede, Ernst Daniëls uit het vierde en Peter Cloosterman speelde niet eerder extern. Paul Hoogendoorn en Ton Brinkmann waren de vertrouwde gezichten. In het vierde team bleven Joop Winters, Henk Dekkers en Joan Horst en completeerde Henk Bult het viertal.

Competitieverloop HSC-Stork 1
HSC-Stork 1 moest als een van de belangrijkste titelkandidaten in de eerste klasse B worden gezien, samen met EDS 1, dat een iets lagere rating had. In deze klasse speelden de 5 teams een dubbele competitie. Na ruime zeges op Mat-ador 1 (7-1) en Vroomshoop 1 (5,5-2,5) leed ons eerste in de eerste ontmoeting tegen EDS een 5-3 nederlaag. Daarna werd weer drie keer op rij gewonnen, waarvan twee keer met de minimale score van 4,5-3,5. In de voorlaatste ronde moest, om kampioen te kunnen worden, revanche genomen worden op EDS 1 en zou elk bordpunt belangrijk kunnen zijn. Zover kwam het niet, de wedstrijd eindigde in 4-4. Daardoor kon HSC-Stork 1 alleen nog kampioen worden wanneer EDS zou afsluiten met een nederlaag tegen hekkesluiter Vroomshoop 1, met bovendien nog eens vier bordpunten minder dan onze ’jongens’. Dat gebeurde niet, beide teams wonnen en zo had de overwinning van HSC-Stork 1 op WSG 3 louter nog statistische waarde.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Eindstand Persoonlijke scores
EDS 1 8 -15   (43,5) F. Elgersma 8-5,5
HSC-Stork 1 8 -13   (30,5) R. Hampsink 8-5,0
Mat-ador 1 8 –  6   (26) A. ter Horst 8-5,0
WSG 3 8 –  3   (28) K. Kranenburg 8-5,0
Vroomshoop 1 8 –  3   (23) J. Knepper 5-4,5
F. Bank  8-4,5
W. Lardinois  8-3,5
T. Hummel 8-3,5
Invallers:
V. Boghossian 2-2,0
R. Suurmond 1-1,0

Competitieverloop HSC-Stork 2

HSC-Stork 2 moest in de tweede klasse A een halve competitie tegen 5 tegenstanders spelen en daarna zouden er in twee poules voor alle teams nog twee play-offwedstrijden volgen. De drie hoogstgeëindigde teams speelden daarin om de plaatsen 1, 2 en 3 en de drie laagsten om de plaatsen 4, 5 en 6. Gelet op de rating zou ons tweede team voor het podium moeten gaan.Van de eerste vier wedstrijden eindigde er één in een wat tegenvallende 3-3 remise tegen HEC 2, de andere drie wedstrijden werden allemaal met het kleinst mogelijke verschil gewonnen: 3,5-2,5. De laatste ontmoeting in de reguliere competitie werd met 4-2 verloren van Park Stokhorst 1, dat daardoor de eerste plaats overnam.

In de play-offs was de eindsprint van Xidata Hardenberg 3 de andere twee kanshebbers te machtig. Eerst wonnen ze met 4-2 van Park Stokhorst 1 en daarna moest ook HSC-Stork 2 eraan geloven: 4,5-1,5. In de strijd om de tweede plaats, tegen Park Stokhorst 1, nam ons tweede team revanche met 4-2.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork 3
HSC-Stork 3 speelde in de derde klasse een halve competitie tegen 8 tegenstanders, zonder play-offs. Hoewel je er vaak weinig op kunt rekenen wordt bij het begin van de competitie toch altijd naar de rating van de tegenstanders gekeken. Daarop gelet zou Lonneker 2 wel eens hoge ogen kunnen gooien en moesten HSC-Stork 3 en Almelo 3 de rest van het veld aanvoeren. HSC-Stork 3 begon goed, met drie overwinningen op tegenstanders die in de onderste helft zouden eindigen. Vervolgens werd nipt met 3,5-2,5 verloren van concurrent Almelo 3, dat inmiddels al twee keer met lege handen was komen te staan. Daarna wist ons derde team weer twee keer te winnen, met 3,5-2,5 van Almelo 4 en met liefst 5-1 van Rijssen 2. Inmiddels stond Lonneker 2 op 14 punten uit 7 wedstrijden, had HSC-Stork 3 10 uit 6 en Almelo 3 volgde met 10 punten uit 7 wedstrijden. Als het Hengelose zestal in de voorlaatste wedstrijd van Het Zwarte Paard 2 zou winnen, zou op de finaledag via een (onwaarschijnlijke) monsteroverwinning op Lonneker 2 de titel nog kunnen worden behaald. Beide wedstrijden gingen echter verloren. Daardoor passeerde Almelo 3 HSC-Stork 3 nog. Ons derde bleef (op bordpunten) wél derde, doordat Het Zwarte Paard 2 in de laatste ronde niet verder kwam dan remise tegen een op papier duidelijk zwakkere tegenstander.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork 4
HSC-Stork 4 speelde in de aparte viertallen-competitie, waarin de teams op grond van de rating waren verdeeld over een hoofdklasse, eerste en tweede klasse. Dat had tot gevolg dat HSC-Stork 4 in de eerste klasse werd ingedeeld, waarin men de laagste rating had. Ons vierde team was ook écht het vierde team van de club, maar kreeg met heel sterke tegenstanders te maken, omdat door de bond reglementair was toegestaan, dat in de viertallencompetitie schakers mochten uitkomen die daarnaast ook in de competitie voor achttallen of zestallen speelden. Een voorbeeld: In het viertal van EDS, dat trouwens nog niet eens kampioen werd,  waren drie spelers opgenomen die bij die club ook in het eerste team van de competitie voor achttallen speelden. Inderdaad, in het achttal dat in de eerste klasse tegen ons eerste team uitkwam en in die klasse kampioen werd. Geen wonder dus en ook geen schande, dat ons viertal geen schijn van kans had en alle wedstrijden verloor en in 6 wedstrijden tot slechts 6 bordpunten kwam.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.