Spring naar inhoud

Interessante websites

Afbeeldingsresultaat voor lichess Lichess.org is dé website als je niet alleen “gewoon” wilt (snel)schaken, maar vooral ook allerlei varianten wilt uitproberen. Er is veel keuze: atoomschaak, “king of the hill”, hordechess, antichess, en meer. Ook hier zijn op elk willekeurig duizenden spelers actief. Je kunt een partijtje spelen maar het is ook heel gemakkelijk om in te haken op een van de vele toernooien die gelijktijdig aan de gang is. Die toernooien duren vaak een uur, maar als je een kwartiertje mee wilt doen dan is kun je je net zo gemakkelijk weer terug trekken. Nog een voordeeltje: hoewel lichess een Franse website is, is de Nederlandse vertaling erg goed gelukt en kun je je dus in je eigen taal uitstekend redden.
Chessity Op Chessity vind je duizenden schaakpuzzels op elk niveau, samengesteld door de bedenkers van De Stappenmethode. Je kunt dagelijks gratis een aantal schaakpuzzels oplossen en als je onbeperkt wilt spelen neem je een jaarabonnement voor € 35. De site is zeer geschikt als training en sluit goed aan bij de stappenmethode. Sinds 2015 wordt de website ook door de KNSB gepromoot als een leermethode die goed geschikt is om schaken op school te leren. Omdat het programma veel ondersteuning biedt aan de leerling en de begeleider, is het niet strikt noodzakelijk om een schaakleraar voor de klas te hebben staan. Dat blijft natuurlijk altijd wel het mooiste, maar die is vaak niet voorhanden.

 

Join Chess.com Chess.com is een van de populairste sites ter wereld voor online schaken, met op elk moment van de dag zo’n 20.000 bezoekers. Daarnaast kun je ook spelen met een speeltempo tot 3 dagen per zet. Behalve partijen spelen biedt deze site ook extreem veel andere mogelijkheden, zoals taktische puzzels, videolessen, partij-analyse, enzovoorts. Toegang is gratis, maar als je van alle mogelijkheden gebruik wil maken moet je betalen. De grafische kwaliteit en de besturing is uitstekend. Chess.com heeft bovendien als voordeel dat het één van de beste schaak-apps heeft voor zowel iOS als Android.

 

Vind je het leuk om live schaak te spelen, dan vind je het misschien ook wel leuk om toernooien te spelen. Chesscube is hier bij uitstek geschikt voor. De bedenktijd varieert tussen de 1 – 15 minuten en om de zoveel minuten start er wel een toernooi! Tenminste, als er voldoende deelnemers zijn. Natuurlijk kun je op Chesscube ook een ‘gewone’ live partij spelen. Hoewel Chesscube er ook is voor iOS en Android is de kwaliteit daarvan echt niet goed en kun je het beter bij je PC houden.
Schach.de

 

Playchess is een goede site om live te schaken met goede graphics en zeer goede besturing. Enige minpuntje is dat je wel eens lang moet wachten voordat er een tegenstander is. De look en feel is hetzelfde als bij Fritz. Om mee te kunnen doen kun je de gratis software installeren, maar tegenwoordig kun je ook via de webbased versie spelen. Om volledige toegang tot alle mogelijkheden van het programma te krijgen koop je een jaarabonnement. Via de KNSB kost zo’n lidmaatschap € 15 per jaar, mits je lid bent van een schaakclub. Tijdens grote toernooien worden partijen live geanalyseerd door bekende grootmeesters als Daniel King en Yasser Seirawan. Hiervoor is een premium-abonnement nodig en dat kost € 50 per jaar. Als je ook in het bezit bent van Fritz dan is het zeer gemakkelijk om gespeelde partijen te laten analyseren. Playchess is er ook als app voor iOS en Android.
ChessNetwork Veel websites maken gebruik van hele leuke en instructieve video’s. Hét kanaal voor video is uiteraard Youtube waar een schat aan informatie te vinden is. Sommigen hebben een eigen kanaal op Youtube, zoals ChessNetwork. Ontzettend leuke fimpjes waarin de commentator (snelschaakrating 2700+) snelschaakpartijen speelt en tegelijk voorziet van zijn eigen commentaar. Zo leer je te kijken zoals een grootmeester naar de stelling kijkt en ondanks dat het snelschaken is, zijn de partijen van een heel behoorlijk niveau. Vooral komisch om naar te kijken zijn de video’s waarin de commentator een toernooi speelt met 1 minuut bedenktijd per persoon. Hilarisch! ChessNetwork laat ook partijen zien met verschillende schaakvarianten die hij speelt op Lichess, dus dat is gelijk een makkelijke kennismaking.
Op de website van de Schaakbond Overijssel vind je actuele informatie over alle externe competities en toernooien. Ook vind je hier het laatste nieuws over het schaken in deze regio.