Spring naar inhoud

Verslag externe competitie HSC Stork 2012 – 2013

HSC-Stork kwam in het competitiejaar 2012-2013 in de SBO-competitie uit met vier teams, waarvan twee achttallen en twee viertallen. Bij de samenstelling van de teams was de volgorde van de spelers op de jongste KNSB-ratinglijst het uitgangspunt. Omdat het eerste achttal in de promotieklasse en dus op zaterdag speelde moest daarnaast ook rekening gehouden worden met de beschikbaarheid van de spelers op die dag.

Competitieverloop HSC-Stork A1

In de promotieklasse speelden 9 teams en moesten dus 8 ronden worden afgewerkt. Hoewel je er vaak weinig houvast aan hebt wordt vóór het begin van de competitie toch altijd gekeken naar de rating van de komende tegenstanders. De gemiddelde rating van HSC-Stork 1 was 1765 en alleen Hardenberg 2 leek met een rating van 1710 wat zwakker. Drie tegenstanders hadden zelfs een gemiddelde van meer dan 1900 achter hun naam staan. Dat zou dus best nog wel eens een hele klus kunnen worden. Ons eerste team begon, met twee invallers, tegen de op papier zwakste tegenstander, Hardenberg 2 dus. Dat ging vooral op de laagste borden niet naar wens en het resultaat was een 5,5 – 2,5 nederlaag. Het herstel kwam meteen tegen (het gelijkwaardige?) ESG Dr. Max Euwe 5, middels een belangrijke 5-3 zege. Tegen het vierde team van dezelfde club, de latere kampioen, haalde men daarna toch nog 2,5 bordpunten. Opnieuw werd een nederlaag gevolgd door eenoverwinning. Tegen Drienerlo 1 werd het een nipte 4,5 – 3,5, mede dankzij een reglementaire overwinning aan het laatste bord. In de vijfde ronde boekte men tegen concurrent Herikon BV/Borne 1 de eerste puntendeling, waarbij aan de laatste 5 borden voor de positieve scores werd gezorgd. Tegen ENO 1, gestart als een van de favorieten, kwam HSC-Stork tot 5 remises en één zege en kon het dus net niet voor een verrassing zorgen.In de laatste 2 ontmoetingen moest men het opnemen tegen de eerste twee teams van WSG. Tegen het eerste team, met de nodige KNSB-ervaring aan de borden, werd het een 2-6 nederlaag en het seizoen werd afgesloten met een zeer verdienstelijke 4-4 in Winterswijk. Hiermee werd de plek in de promotieklasse definitief veilig gesteld.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

De eindstand:
ESG Dr. Max Euwe 4 8-12 (41,5)
WSG 1 8-12 (41  )
WSG 2 8-11 (38  )
ENO 1 8-10 (33  )
Hardenberg 2 8- 8 (31,5)
Herikon BV/Borne 1 8- 8 (28,5)
HSC-Stork 1 8- 6 (28  )
ESG Dr. Max Euwe 5 8- 3 (22,5)
Drienerlo in denahand 1 8- 2 (24  )
De persoonlijke scores:
Regobert Eijkelkamp 8-5,5
Rik Suurmond 4-3,5
Wouter Lardinois 8-3,5
Thomas Hummel 8-3,5
Rudie Hampsink 6-3,0
Fetze Elgersma 7-3,0
Kees Kranenburg 8-3,0
Anton ter Horst 8-1,0
Invallers:
Johnny Hampsink 3-1,5
Han Kuik 1-0,5
Paul Hoogendoorn 1-0
VigenBoghossian 1-0
Siebren Elgersma 1-0

Competitieverloop HSC-Stork A2

Het tweede achttal van HSC-Stork speelde in de 2e klasse A, waarvan het kampioenschap van Lonneker 2, gezien het grote krachtsverschil, al bij voorbaat leek vast te staan. Het was meteen de eerste van de 5 tegenstanders van ons tweede team, uitslag: 1-7. Vervolgens wachtte HEC 1, dat dan wel met een hogere rating aan de competitie begon, maar uiteindelijk als laatste, met 0 wedstrijdpunten, zou eindigen. Het resultaat was een 3-5 overwinning. Het Hengelose achttal kreeg hierdoor de smaak te pakken, ook tegen Borne 2 en tegen ESG Dr. Max Euwe 7 werd de volle winst gepakt, met respectievelijk 5,5-2,5 en 4,5-3,5. Zo ging ons tweede de laatste ronde in met één wedstrijdpunt achterstand op Lonneker 2 en Park Stokhorst 1, die inmiddels verrassend tegen elkaar de punten hadden gedeeld. Park Stokhorst was de laatste tegenstander van ons tweede achttal en was met 6-2 duidelijk te sterk, waardoor de Enschedeërs zich plaatsten voor de play-offs om een promotieplaats en HSC-Stork2 derde werd.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork V1

Het eerste viertal speelde in de (wel zéér kleine) klasse 3A, met slechts drie tegenstanders en dus een hele competitie van 6 wedstrijden. Ons viertal had de laagste rating en zou het dus wel moeilijk krijgen. De start was hoopvol met een remise tegen Almelo 1 en daarna was de latere kampioen Lonneker 2, zoals verwacht, te sterk. Het werd 1-3. Vervolgens werd de eerste en enige overwinning geboekt. Holten 2 werd met 3-1 verslagen en toen zat het er al wel dik in, dat het aantal bordpunten wel eens erg belangrijk zou kunnen worden. Daarna leverde ook de tweede wedstrijd tegen Almelo 1, dat tegen de kampioen 3 van de 4 punten pakte, een knappe remise op. Tegen Lonneker 2 kwam men vervolgens met 0,5-3,5 duidelijk tekort. In de beslissende afsluitende wedstrijd tegen Holten 1 kon de tegenstander ons viertal nog naar de laatste plaats verwijzen, maar zover kwam het nét niet. HSC-Stork V1 verloor wel, maar met het kleinst mogelijke verschil: 2,5-1,5. Daardoor bleef men Holten 1 juist één bordpunt voor.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork V2

Het tweede viertal kwam uit in klasse 4A. Het team had de laagste gemiddelde rating (1222), maar deed goed mee in een groep waarin de onderlinge krachtsverhoudingen minder groot waren dan in de andere klassen waarin een team van HSC-Stork uitkwam. De meest merkwaardige uitslag viel in dit verband al in de eerste ronde te noteren. De Twentsche Courant Tubantia 1 boekte direct een –naar later bleek zijn enige- zege tegen de uiteindelijke kampioen, ESG Dr. Max Euwe 3. HSC-Stork V2 begon met een keurige remise tegen het sterke Lonneker 3 en werd daarna de dupe van de revanchegevoelensvan het hiervoor genoemde ESG Dr. Max Euwe 3, men verloor met 0,5-3,5. In de derde ronde werd krap, maar ook knap, gewonnen van Park Stokhorst 1. Tegen Mat Ador 3 speelden ’onze jongens’ gelijk en in de laatste ronde werd met 3-1 gewonnen van De Twentsche Courant Tubantia 1. Door deze resultaten eindigde het twee viertal op de derde plaats.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Gerrit Alberink,

competitieleider