Spring naar inhoud

Verslag externe competitie HSC Stork 2009 – 2010

HSC-Stork kon, net als vorig jaar, vier teams inschrijven voor de competitie: één achttal, twee zestallen en één team van vier personen. Het eerste team, dat in de voorgaande competitie als derde was geëindigd, zou eigenlijk ook in het seizoen 2009-2010 in de eerste klasse uitkomen. Omdat de kampioen niet wenste te promoveren en ook de nummer 2 geen representatief achttal aan de borden kon laten verschijnen, kregen wij de vraag ons eerste team in de promotieklasse mee te laten spelen. Na overleg werd besloten om de gok maar te wagen, mede omdat de sterke jeugdige spelers dan flinke tegenstand zouden krijgen, hetgeen de ontwikkeling ten goede zou kunnen komen. Bij de samenstelling van de teams is de volgorde van de spelers op de jongste KNSB-ratinglijst het uitgangspunt. Bovendien moest rekening worden gehouden met de beschikbaarheid voor het eerste team op de zaterdagen.

Rudie Hampsink, Kees Kranenburg, Vigen Boghossian, Jorian Knepper en Frans Bank zouden hun plaats in het eerste behouden en achter de andere borden moest het komen van Wouter Lardinois, Thomas Hummel en Anton ter Horst. Dat ons achttal met duidelijk de laagste rating in die klasse – zelfs nog lager dan een jaar eerder in de eerste klasse – aan de klus begon gaf wel aan, dat het moeilijk zou worden om zich te handhaven.

Van het als afgetekende kampioen naar de tweede klasse gepromoveerde tweede team bleven alleen Sietze Ykema en Henk Meinen over. Rik Suurmond en Fetze Elgersma kwamen uit het eerste en voor Hans Kooy en Piet van Kuilenburg was de plaats in HSC-Stork 2 een promotie. Uitgaande van de (op één na hoogste) rating mocht van het tweede team een goede klassering verwacht worden.

Henk Bult, Ton Brinkmann en Arjan Valkonet behielden hun plaats in het derde. De andere helft werd gevormd door Hizir Sarimehmet en Paul Hoogendoorn die hun ervaring uit het tweede team meebrachten en Jürgen Scherfke die voor het eerst extern bij HSC-Stork in actie kwam. Dit zestal werd opnieuw ingedeeld in de derde klasse en had een iets hogere rating dan drie concurrenten voor het podium. Van het in de vierde klasse spelende vierde team nam Henk Dekkers, die daarvóór in het derde uitkwam, de plaats in van de alleen nog maar als invaller beschikbare Christoffel van Assen. Joop Winters, Joan Horst en Ernst Daniëls verhuisden niet.

Competitieverloop HSC-Stork 1
Qua resultaten was er sprake van een goede start. Begonnen werd met een nipte 4,5-3,5 zege op het laag ingeschatte, maar uiteindelijk in de middenmoot eindigende, Almelo 2. Toen daarna ook nog een remise volgde tegen HEC 1 keek men met enig vertrouwen de toekomst tegemoet. Tegelijk bleek echter dat Jorian Knepper helemaal niet op de zaterdagen beschikbaar zou zijn en de hele competitie door wisselende spelers vervangen zou moeten worden. Uiteindelijk heeft hij na sterk aandringen toch nog de twee reglementair verplichte wedstrijden meegespeeld. Daarna volgden drie forse nederlagen, tegen ESGOO 3, WSG 2 en WSG 1, waarvan vooral de 1-7 tegen mede-degradatiekandidaat WSG 2 hard aankwam. De daarna volgende 4-4 tegen het sterk geachte ENO 1 betekende een bonuspunt in de strijd om lijfsbehoud. De drie resterende wedstrijden, waarvan twee tegen teams uit de top, moesten echter wel minstens drie punten opleveren. De oogst was echter nul. In de niet meer van belang zijnde laatste ontmoeting kon zelfs niet meer een vervanger gevonden worden om een vacante plaats in te vullen.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

De eindstand: De persoonlijke scores:
WSG 1 9-18 (50,5) T. Hummel  9-5,0
Xidata Hardenberg 2 9-12 (43,5) W. Lardinois  7-4,5
ENO 1 9-11 (37,0) R. Hampsink  9-4,0
Herikon Borne 1 9- 9 (38,0) F. Bank  8-3,5
ESGOO 3 9-8 (37,5) A. ter Horst  7-2,0
Almelo 2 9-8 (33,0) J. Knepper  2-1,0
HEC 1 9-7 (32,5) V. Boghossian  7-0,5
Dr. Max Euwe 3 9-7 (31,5) K. Kranenburg  9-0,5
WSG 2 9-6 (32,5)
HSC-Stork 1 9-4 (24,0) Invallers:
F. Elgersma  3-1,5
P. van Kuilenburg  2-1,0
H. Austermann  2-0,5
R. Suurmond  1-0,0
P. Swets  1-0,0
J. Scherfke  1-0,0
A. Valkonet  1-0,0
S. Ykema  2-0,0

Competitieverloop HSC-Stork 2

Het seizoen van het tweede team was eigenlijk de schaakversie van “Goede tijden, slechte tijden’. Er was sprake van een roerige competitie met een uitstekende start en een vervelend vervolg. Dit had alles te maken met het opstellen van een ”ongerechtigde” speler. Toen Jorian Knepper op de zaterdagen niet beschikbaar bleek te zijn hebben wij, mede omdat hij toch nog geen wedstrijd in het eerste team had gespeeld bij de competitieleider (tevens bestuurslid) van de SBO toestemming gevraagd om Jorian voor de rest van het seizoen alsnog in het tweede team in te delen. Daar kregen wij een positieve reactie op. Na de eerste (winst)partij van Jorian diende tegenstander Rijssen een protest in bij de Commissie van Beroep en die draaide na enige tijd de toestemming terug. Inmiddels had HSC-Stork 2 de volgende wedstrijd ook al gespeeld, met één man minder, omdat we geen risico wilden lopen. Mede daardoor ging die wedstrijd verloren en sloeg de stemming om en werd de motivatie er niet beter op. Gevolg: nóg een nederlaag en een verloren seizoen. Dat de laatste vier wedstrijden nog twee overwinningen en twee nederlagen opleverden deed er eigenlijk niet zoveel meer toe. Omdat de toestemming, het protest en het intrekken van de dispensatie zo’n grote invloed hadden op het verloop van de competitie laat ik de exacte resultaten maar achterwege.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork 3

Het derde team deed het goed, maar puur gelet op de totaalscore net niet goed genoeg. De onderlinge krachtsverschillen bleken in de klasse 3A uiterst klein te zijn. Herikon Borne 2 was net iets sterker dan de rest, maar vlak daaronder was het dringen. De ruime overwinning tegen Almelo 5 in de seizoensopening was verwacht, maar de daarna volgende nederlaag tegen Rijssen 2 – dat als een na laatste eindigde – was toch wel een tegenvaller. Als ….. men die wedstrijd gewonnen had was men als tweede geëindigd en had men zonder meer tevreden kunnen zijn. Daarna werd verloren van de latere kampioen en dat was absoluut geen schande. Dat was meteen ook de laatste nederlaag. In de resterende wedstrijden kwam HSC-Stork 3 nog tot twee remises en drie overwinningen. Tegen Xidata Hardenberg 4 en, zeer verdienstelijk, tegen de runner-up Vrimot 2 werd het 3-3 en de tweede teams van Kijk Uit, Mat-Ador en HEC konden het tegen ”onze jongens” niet bolwerken.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork 4

Er valt over het optreden van het vierde team niet iets spectaculairs te melden. De wedstrijden leverden resultaten op die veel mensen op de toto wel goed zouden hebben ingevuld. Na vier van de zes ronden was ons viertal nog ongeslagen: drie remises en één overwinning. Maar toen moesten de twee sterkste tegenstanders nog komen. Die bleken allebei een maatje te groot voor HSC-Stork 4. Lonneker 2 kon het zich veroorloven met drie spelers te komen en wist desondanks toch nog met 2,5 – 1,5 te winnen. Holten 2 versloeg ons vierde team in de laatste ronde met 3-1 en werd daardoor ook kampioen. Toen het vierde team dacht met de competitie klaar te zijn volgden er nog, niet van tevoren aangekondigde, play-offs. Daarin won HSC-Stork met 3-1 van Mat-Ador en verloor het met dezelfde cijfers van Vroomshoop. De resultaten daarvan heb ik niet in de stand en de persoonlijke scores opgenomen, omdat de play-offs “zomaar” zonder enig overleg werden toegevoegd, omdat anders het seizoen zo vroeg was afgelopen.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Gerrit Alberink

Competitieleider