Spring naar inhoud

Verslag externe competitie HSC Stork 2008 – 2009

HSC-Stork kon, vooral omdat in de 4e klasse met viertallen wordt gespeeld, vier teams inschrijven voor de SBO-competitie. Het eerste team, een achttal, kwam in de eerste klasse uit, het uit zes spelers bestaande tweede en derde werden ingedeeld in de derde klasse en de vier schakers die HSC-Stork 4 vormden, probeerden het in de vierde klasse, het laagste niveau. Naast de 24 spelers die voor die teams nodig waren hadden we nog 7 schakers die bereid waren af en toe eens van de reservebank op te staan.

Bij de samenstelling van de teams werd de volgorde van de spelers op de jongste KNSB-ratinglijst als uitgangspunt genomen. In slechts één geval werd daarvan afgeweken, om de vier debuterende jeugdspelers niet in drie verschillende teams uit te laten komen. De nummers 14 en 15, Hans Kooy en Wouter Lardinois, wisselden van plaats.

In het eerste team werd nieuwkomer Rudie Hampsink meteen de kopman. Logisch, want zijn rating bedroeg bij aanvang van het seizoen ruim 100 punten meer dan die van nummer 2, Fetze Elgersma. Rick Suurmond en Jorian Knepper vertegenwoordigden de jeugd. Kees Kranenburg en Frans Bank, in zijn zoveelste jeugd, vormden de oudere lichting en de andere twee plaatsen werden ingenomen door Vigen Boghossian die in het vorige seizoen veel progressie had gemaakt en Aldo Quattrocchi. De samenstelling leverde een gemiddelde rating van 1765 punten op. Hoewel de ervaring leert dat dat ook niet veel houvast biedt, mocht worden verwacht dat men met ons achttal rekening zou moeten houden.

Sietze Ykema, de captain van het tweede, werd omringd door de ervaren krachten Henk Meinen, Paul Hoogendoorn en Hizir Sarimehmet. De jonkies Thomas Hummel en de al genoemde Wouter Lardinois maakten het zestal compleet. Van de spelers van HSC-Stork 2 werd verwacht, dat ze gezien de gemiddelde rating van 1630 om de bovenste plaatsen in de derde klasse mee zouden strijden.

Het derde, in de andere derde klasse ingedeeld, bestond louter uit ervaren krachten, onder leiding van Henk Bult. Hans Kooy, Ton Brinkmann, Piet van Kuilenburg, Arjan Valkonet en Henk Dekkers namen aan de andere borden plaats. De gemiddelde rating van 1518 was allesbehalve een garantie voor een toonaangevend optreden.

Het vierde team bestond uit teamleider Joop Winters, routinier Joan Horst en de nieuwkomers Ernst Daniëls en Christoffel van Assen. Zij waren goed voor een rating van gemiddeld 1359. In de lagere regionen is het vaak wisselvalligheid troef en daarom hadden we geen idee wat we van het viertal mochten verwachten.

Het tweede, het derde en het vierde team zouden na afloop van de reguliere competitie, ongeacht de plaats die men dan innam nog play-offs moeten spelen om de definitieve plaats in de eindrangschikking te bepalen. Dat hield in, dat men een eerste plaats nog kwijt zou kunnen raken, maar ook dat een derde plaats in sommige gevallen nog omgezet zou kunnen worden in een kampioenschap.

Tot zover een vooruitblik.

Maar… wat werd de realiteit????


Competitieverloop HSC-Stork 1
De eerste twee wedstrijden van het eerste team leverden geen echte verrassingen op. Begonnen werd met een verwachte 6,5 – 1,5 (uit)overwinning op WSG 3. Het uit of thuis spelen maakt overigens in het algemeen niet zo veel verschil uit. Je hoeft niet bang te zijn  elders op kunstgras je schaakkunsten te moeten vertonen en fanatieke supporters die je vanaf de zijlijn met alles bekogelen zijn ook in de verste verte niet te vinden. De daaropvolgende thuiswedstrijd tegen Holten 1 ging met 3 – 5 verloren en ‘dat was niet nodig geweest’. Maar het is ook wel eens andersom.

Na de tweede ronde kregen we te maken met de afmelding van Aldo Quattrocchi, die het schaken niet langer met zijn werk kon combineren. We kregen dispensatie om Anton ter Horst voor de rest van de competitie de plaats van Aldo te laten innemen. Bij Het Zwarte Paard 1 werd daarna weer ruim gewonnen, met 6 – 2, maar ook die overwinning kreeg weer een negatief vervolg in de vorm van een 3 – 5 nederlaag bij ESGOO 4 in Enschede. Deze resultaten brachten HSC-Stork 1 in de middenmoot. De derde 3 – 5 nederlaag, nu thuis tegen de latere kampioen, het Deldense EDS 1, maakte het nodig om in de twee resterende wedstrijden echt te scoren. Dat lukte. Eerst werd met 5 – 3 gewonnen van de latere degradant Raalte 2 en in de laatste wedstrijd werd het weer 5-3, tegen Almelo 3. Door deze resultaten eindigde men met een zelfde aantal wedstrijdpunten, maar met meer bordpunten danESGOO 4 en Het Zwarte Paard 1 op de derde plaats.

Die derde plaats werd achteraf nog belangrijk. Omdat de nummers 1 en 2, EDS en Holten, op  zaterdag geen representatief team op de been konden brengen en daarom van promotie afzagen kreeg HSC-Stork, dat wel over voldoende mankracht kon beschikken, het recht om te promoveren naar de promotieklasse.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Eindstand in de eerste klasse Persoonlijke scores
EDS 1 7-12 (37,5) F. Bank 6-5,5
Holten 1 7-12 (33) R. Hampsink 7-5,0
HSC-Stork 1 7-8 (31,5) V. Boghossian 5-3,5
ESGOO 4 7-8 (30,5) R. Suurmond 6-3,5
Het Zwarte Paard 1 7-8 (26) F. Elgersma 3-3,0
WSG 3 7-4 (22) K. Kranenburg 6-2,0
Almelo 3 7-3 (23) J. Knepper 6-2,0
Raalte 2 7-1 (20,5) A. ter Horst 5-1,0
A. Quattrocchi 1-0,0
Invallers:
T. Hummel 3-3,0
R. de Boer  3-2,0
W. Lardinois 1-1,0

Frans Bank haalde een score van 92% en dat was het hoogste van alle schakers in die klasse.

Competitieverloop HSC-Stork 2

Ons tweede team maakte vanaf de eerste zetten van de eerste partij duidelijk, dat de strijd om de eerste plaats wel eens niet al te spannend zou kunnen worden. Almelo 5 werd in de eerste wedstrijd meteen maar even met 6 – 0 afgeslacht. Om de concurrentie te laten schrikken? De meeste tegenstand leek men op voorhand te zullen krijgen van het geroutineerde team van Vrimot 2 uit Vriezenveen. De Vriezenveners maakten het HSC-Stork 2 inderdaad nog wel lastig, maar toch bleven de punten via een 3,5 – 2,5 zege in Hengelo. De volgende slachtoffers werden ESGOO 5 en HEC 2. Zij werden met respectievelijk 4 – 2 en 5,5 – 0,5 nogal kansloos aan de kant gezet.

Daarmee was de eerste plaats in de eindrangschikking van de reguliere competitie al definitief een feit en deed de laatste wedstrijd, uit tegen Vrimot 3, er eigenlijk niet meer toe. Maar omdat de in de gewone competitie behaalde score werd meegenomen naar de play-offs werd niets aan het toeval overgelaten. Het werd 5 – 1 en daardoor eindigde men met vier punten voorsprong op Vrimot 2 als eerste. Dat hield in dat ’onze jongens’ in de twee play-off wedstrijden, tegen Vrimot 2 en 3, aan één punt genoeg hadden om zich kampioen te mogen noemen. De strijd werd in de eerste extra wedstrijd direct beslist door met 3,5 – 2,5 van Vrimot 3 te winnen en toen was de afsluiting van het seizoen tegen Vrimot 2 niet meer van belang. Het werd wéér 3,5 – 2,5 en daarmee een 100% score: 14 punten uit 7 wedstrijden.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork 3

Het optreden van HSC-Stork 3 in de derde klasse A was zondermeer verrassend te noemen. Dat de eerste wedstrijd, uit tegen ENO 3, met 4,5 – 1,5 werd gewonnen was niet zo bijzonder, omdat van de Nijverdallers ook niet veel verwacht werd, zij eindigden uiteindelijk ook als laatste. De grootte van de overwinning gaf in ieder geval vertrouwen. Dat daarna thuis het sterke Kijk Uit 1 op 3 – 3 werd gehouden deed de hoop toenemen, dat men om de bovenste plaatsen zou kunnen meedoen. Van het tweede zestal van Kijk Uit werd een maand later met 4 – 2 gewonnen en daarmee groeide de hoop op een stunt. Het jaar 2009 werd begonnen met een ‘makkie’. In Wierden werd het tegen Mat-Ador 2 liefst 5,5 – 0,5. Belangrijke bordpunten die later nog wel eens belangrijk zouden kunnen zijn. Vóór de slotwedstrijd tegen Dion Hardenberg 3 was men daardoor tevens al vrijwel zeker van een topklassering. Misschien wel dankzij die bijna-zekerheid bleef ons derde de tegenstander met 3,5 – 2,5 de baas. Het gevolg van die overwinning? Ongeslagen eerste in de reguliere competitie, één punt voor Dion Hardenberg 3 en twee punten voorsprong op Kijk uit 1.

Toen de eerste play-off wedstrijd tegen Kijk uit 1 met 4 – 2 verloren werd was HSC-Stork afhankelijk van het resultaat van de ontmoeting tussen beide concurrenten. Kijk Uit won die strijd en toen ontstond de bijzondere situatie, dat ons derde door winst in de laatste wedstrijd tegen Dion Hardenberg gelijk zou kunnen eindigen met Kijk Uit, zelfs met hetzelfde aantal bordpunten, zonder dat ergens in een reglement te vinden was wie dan kampioen zou zijn. Zó ver kwam het echter niet. In de finale ging men opnieuw met 4 – 2 onderuit, waardoor de derde plaats ons deel werd. Tóch een mooi seizoen.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork 4

Het vierde was ingedeeld in een klasse van 5 teams, zodat er in de reguliere competitie slechts vier wedstrijden gespeeld hoefden te worden, gevolgd door twee play-off wedstrijden.

Joop Winters en zijn mannen kwamen goed uit de startblokken. In Nijverdal werd het tegen ENO 4 3 – 1. Enkele weken later werd het wéér 3 – 1, maar toen voor de tegenstander, in dat geval Het Witte Paard 1, dat duidelijk maakte grote plannen te hebben. De 50% score bleef voorlopig gehandhaafd door te remiseren tegen het ‘altijd lastige’ Dion Hardenberg 4, met 2 – 2 dus. Winst in de laatste wedstrijd tegen Vroomshoop 2 zou een tweede plaats in de reguliere competitie opleveren. Aan die opdracht werd probleemloos voldaan, het werd zelfs 3,5 – 0,5.

In de play-offs speelden de twee concurrenten, Het Witte Paard 1 en Dion Hardenberg 4, tegen elkaar gelijk. Ons vierde moest daarna met 1,5 – 2,5 de punten in Hardenberg laten. De laatste wedstrijd, tegen Het Witte Paard 1, was toen eigenlijk niet belangrijk meer. De 3 – 1 winst was er niet minder om. Als tweede eindigen en als enige van de kampioen winnen is een leuke afsluiting van de competitie.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.