Spring naar inhoud

Verslag externe competitie HSC Stork 2006 – 2007

Er hoefde nu vóór het begin van de competitie eens niet tot het laatste moment alles in het werk te worden gesteld om drie teams aan de SBO-competitie deel te kunnen laten nemen.

Het aantal “vaste” krachten was dan wel wat aan de krappe kant, er leken genoeg leden te zijn die bereid waren af en toe eens als invaller op te willen treden.

Als je met bepaalde verwachtingen aan een competitie begint, kunnen die gebaseerd zijn op de verwachte sterkte van je eigen team en op de gemiddelde rating van je tegenstanders, hoewel vooral dat laatste vaak weinig houvast blijkt te bieden.

Uit HSC-Stork 1 vielen drie spelers weg. De jonge, sterke Mark Oude Alink en Richard de Boer moesten vanwege studieredenen afhaken en Henk Meinen gaf te kennen graag een stapje terug te willen doen en dus in een lager team te willen spelen. Hun plaatsen werden, op grond van de prestaties in het voorgaande seizoen, logischerwijze allereerst ingenomen door clubkampioen Aldo Quattrocchi en Sietze Ykema, welke laatste ook de taak van teamleider op zich nam. Voor de laatste vacature moest een keuze gemaakt worden tussen Hizir Sarimehmet en Piet van Kuilenburg. In overleg werd besloten dat Hizir het achttal zou completeren. Frans Bank, Fetze Elgersma, Kees Kranenburg, Alfred Rumengan en de alleen extern spelende Jan Turin bleven.

De gemiddelde rating van het achttal was 1652 (61 punten minder dan het jaar daarvoor). Alleen dat van herikon bv/Borne 2 was net iets lager, 1651. Alle andere teams stonden duidelijk hoger genoteerd, zodat uitgegaan werd van een moeilijk seizoen.

Bij het tweede team bleef Henk Bult de captain en werden verder de contracten van Vigen Boghossian, Piet van Kuilenburg en Paul Hoogendoorn verlengd. De plaatsen van Hizir Sarimehmet en Sietze Ykema werden ingenomen door Henk Meinen, zoals hierboven omschreven, en de nog zeer jeugdige Kambiz Sekandar, die in het voorafgaande jaar in de interne competitie indruk had gemaakt.

Met een gemiddelde rating van 1570 deelde HSC-Stork 2 precies de laatste plek met Drienerlo 1 op de “plaatsingslijst”, waaruit geconcludeerd moest worden, dat het wel eens moeilijk zou kunnen worden om zich te handhaven.

HSC-Stork 3 bleef bijna geheel in tact. Teamleider Joop Winters bleef in het gezelschap van Henk Dekkers, Joan Horst, Arjan Valkonet en Ton Brinkmann. Bert Polman gaf aan alleen nog maar als reserve beschikbaar te willen zijn. Zijn plaats werd ingenomen door de intern niet actieve Hans Kooy, die in het voorgaande seizoen al meerdere keren als invaller van de partij geweest was.

Als de opgegeven rating als maatstaf genomen werd, zou die van ons derde team (1491), goed moeten zijn voor een derde plaats, ver achter Denekamp 1, maar in ieder geval ruim vóór Almelo 6, dat met 1341 ruim 100 punten achterbleef op de zwakste van de rest.

Als gevolg van de promotie/degradatie-regeling volgens het SBO-competitiereglement zou de strijd tegen degradatie wel eens spannend kunnen worden en pas laat beslist zijn.

Competitieverloop HSC-Stork 1

Het eerste team kende een sterk begin van het seizoen. De “vier punten-wedstrijd” (?) tegen Borne 2 leverde een belangrijke 5-3 overwinning op, maar vooral de met twee invallers behaalde 4-4, in de tweede (uit)wedstrijd tegen “ratingkampioen” Het Zwarte Paard in Ommen was een opsteker van jewelste. In de eerste thuiswedstrijd, tegen Vrimot 1, stelde men zich al praktisch veilig middels een knappe 4,5-3,5 overwinning. Wat heet “veilig”, ons eerste leek dé verrassing van het seizoen te worden. Vervolgens werd tegen het sterke ESGOO 4 maar nipt met 4,5-3,5 verloren, waarna men met dezelfde cijfers Park Stokhorst 1 wél net de baas bleef. De laatste twee wedstrijden deden er toen eigenlijk niet meer toe. Eerst werd, met zeven man, met liefst 1-7 van de latere kampioen HEC 1 verloren. Bij de afsluitende (thuis)wedstrijd bleef opnieuw een HSC-Stork-bord onbezet. Niemand had zin om de plaats in te nemen van een speler die al voor de tweede keer onaangekondigd verstek liet gaan. Mede daardoor werd met 3,5-4,5 verloren van Almelo 3, dat daardoor ons derde team op bordpunten van de derde plaats verdrong.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

De eindstand Persoonlijke scores
1 HEC 1 7 – 13 (39,5) F. Elgersma 7 – 4,0
2 ESGOO 4 7 – 11 (32,5) S. Ykema 7 – 4,0
3 Almelo 3 7 – 7 (28) H. Sarimehmet 6 – 3,5
4 HSC-Stork 1 7 – 7 (26) A. Rumengan 7 – 3,5
5 Vrimot 1 7 – 6 (27) F. Bank 7 – 2,5
6 ‘t Zwarte Paard 1 7 – 5 (27) K. Kranenburg 7 – 2,5
7 Park Stokhorst 1 7 – 4 (22) J. Turin 7 – 2,5
A. Quattrocchi 6 – 1,5
Invallers:
P. Swets 1 – 1,0
V. Boghossian 1 – 1,0
J. Winters 1 – 0,0

Competitieverloop HSC-Stork 2

De openingswedstrijd tegen het op “pole-position” gestarte Oldenzaal 1, ging dan wel verloren, maar de krappe 2,5 – 3,5 score bood alleszins perspectief. EDS 1, de nummer twee qua rating, maakte in de volgende ronde duidelijk, dat het toch nog wel eens moeilijk zou kunnen worden. De 0-7 was echter wel enigszins geflatteerd. In de derde ronde was HSC-Stork wéér dicht bij een puntje, maar middenmoter Goor 1 trok met 3,5 – 2,5 toch aan het langste eind. En het aantal Hengelose punten in ronde nummer 4? Inderdaad, voor de derde keer bleef de teller steken op 2,5 punt. Dan ben je er wel drie keer dichtbij geweest, maar in de stand staat ruim halverwege de competitie wel gewoon … op de laatste plaats: HSC-Stork 2, met nul wedstrijdpunten. Mag je zoiets misschien een valse start noemen? Tegen het ook niet zo sterke Lonneker 2 werd in ronde 5 het eerste wedstrijdpunt binnengehaald via een in ieder geval bemoedigende 3 – 3. Heel bijzonder was de voorlaatste ronde. Tegenstander Drienerlo 1 kwam met slechts vier spelers op bezoek. Omdat men dacht ook met vier man wel te kunnen winnen? Of waren twee spelers misschien bezig met iets waarvoor je eigenlijk op de UT zit, namelijk studeren ? Het bleef tot het laatste moment spannend, maar uiteindelijk werd de eerste HSC-Stork-overwinning toch een feit: 3,5 – 2,5. Daardoor ging men precies gelijk, ook qua bordpunten, met Lonneker 2 de laatste ronde in. In de laatste wedstrijd moesten HSC-Stork 2 en Lonneker 2 het opnemen tegen respectievelijk WSG 3 en EDS 1, die beiden nog kampioen konden worden. Helaas was een van onze spelers verhinderd en kon niet meer voor een vervanger worden gezorgd. Mede hierdoor werd met 4 – 2 verloren. En doordat Lonneker 2 wel kans zag om een remise binnen te halen, betekende dat voor HSC-Stork 2 degradatie.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Competitieverloop HSC-Stork 3

Het derde team ontmoette in de eerste ronde meteen een van de sterkste tegenstanders, namelijk WSG 4. Ook invaller Bert Polman kon niet voorkomen, dat men tegen een nederlaag aanliep, 2 – 4. De twee bordpunten zouden misschien later nog wel eens waarde kunnen hebben. Daarna kwam Almelo 6 op bezoek voor de wat wel eens de “vier-punten-wedstrijd” zou kunnen blijken te zijn. Mede door de overwinningen van de invallers Ben Dwars en Wim ten Vaarwerk bereikte men een positieve 4 – 2 score. Tegen het sterke HEC 2 werd daarna maar nipt met 3,5 – 2,5 verloren. In ronde 4 was de latere kampioen Dr. Max Euwe 3 met  4,5 – 1,5 duidelijk te sterk. Die Hengelose nederlaag was ook wel ingecalculeerd, maar inmiddels belandde men wel in de gevarenzone. In de vijfde ronde was het als favoriet gestarte, maar tegenvallend presterende Denekamp 1 de tegenstander. Het werd voor HSC-Stork 3 een 2,5 – 3,5 nederlaag en daardoor werden de laatste twee wedstrijden zeer belangrijk om degradatie te voorkomen, vooral omdat nog niet bekend was hoeveel teams zouden degraderen. Eerst kwam Oldenzaal 2 op bezoek, met vijf spelers, waardoor ons derde team met een 1-0 voorsprong kon beginnen. Mede dankzij dat ene punt werd een 3 – 3 remise bereikt. In de slotronde begon HSC-Stork 3 zelfs met een 2 – 0 voorsprong, doordat gastheer ESGOO 5 maar vier spelers beschikbaar bleek te hebben. Dankzij twee remises in de partijen die wél gespeeld moesten worden werd het opnieuw 3 – 3 en daardoor hield men in de eindrangschikking twee teams achter zich. Omdat de concurrenten ook niet in goede doen waren, was achteraf zelfs een 5 – 1 nederlaag nog niet funest geweest.

Klik hier om naar de SBO-website te gaan.

Gerrit Alberink

Competitieleider