Spring naar inhoud

2014.10.04: HSC Stork uitgeschakeld in KNSB Bekertoernooi

HSC-Stork 1839 Hoogeveen (NOSBO) 1936 1½ – 2½
1. Piest,J.A.(Sjaak) 1931 Sadallah,O.G.(Osama) 2008 0 – 1
2. Suurmond,R.V.(Rik) 1894 Mol,C.A.(Christiaan) 1975 1 – 0
3. Eijkelkamp,R.J.(Regobert) 1892 Jonge de,E.M.(Edwin) 1889 0 – 1
4. Hampsink,J.H.P.(Johnny) 1637 Taams,S.(Sander) 1872  ½  – ½

Op zaterdag 4 oktober speelde HSC-Stork de eerste ronde van de KNSB-beker tegen Hoogeveen. In tegenstelling tot een week eerder hoefden we niet ver te reizen. We traden om 14.00 uur aan met het team bestaande uit Sjaak, Rik, Regobert en Johnny in ons eigen Denksportcentrum.

De tegenstander kwam niet met hun sterkste spelers opzetten, dus er lagen mogelijkheden voor ons om een ronde verder te komen. De loting voorafgaande aan de wedstrijd besliste dat wij op bord 1 en 3 met de witte stukken zouden spelen, en op bord 2 en 4 met de zwarte.

Na een paar uur spelen moest Regobert (bord 3) zijn partij helaas opgeven. Hoewel hij goed uit de opening kwam, werd hij snel verrast door een pionoffer van zijn tegenstander, die daarna ook nog eens een stuk schijn-offerde. Hierdoor werd Regobert gedwongen zijn koning onveilig in het centrum te laten staan, en toen de tegenstander zijn zware geschut in stelling bracht werd de druk te groot en moest Regobert capituleren.

Aan bord 2 had Rik per ongeluk een dame tegen een paard en een toren moeten geven, maar zijn stelling was vanaf dat moment wel heel prettig speelbaar en zijn tegenstander had problemen met de ontwikkeling van de koningsvleugel. Sjaak kreeg aan bord 1 een versnelde draak tegen zich, en speelde met wit heel defensief, maar wist toch wel een gelijke stelling te bereiken.

Johnny speelde aan bord 4 de Zwarte Leeuw. De witspeler, die eerst nog kort gerokeerd had, manoeuvreerde zijn koning naar e2 en pareerde met de zware stukken op de eerste rij de aanval van Johnny. Zwart ruilde wat lichte stukken af en speelde het toen niet helemaal nauwkeurig meer, waardoor hij kans op voordeel liet liggen. Uiteindelijk bleef er een lastig eindspel over met wat pionnen en een loper voor zwart en een paard voor wit. Na 47 zetten eindigde de partij in remise.

KNSB_Bekerduel_4-10-2014

Sjaak had ondertussen aan bord 1 in een gelijke stelling het loperpaar en het initiatief weten te krijgen, maar na onnauwkeurig spel gaf hij het initiatief weer uit handen. Nog even later gaf hij op geheel onnodige wijze een pion weg, waarna de witte stelling onder druk kwam te staan. Beide spelers hadden nog twee torens, en dame en een loper, waarbij wit de witveldige loper had, en zwart de zwartveldige. Omdat de tijd begon te dringen, probeerde Sjaak dreigingen ver de witte velden in de stelling te krijgen, terwijl zwart over de zwarte velden ook bezig was met plannen. De onveiligere koningspositie van Sjaak was daarbij wel een groot nadeel. Na over en weer enkele venijnige valletjes omzeild te hebben maakte Sjaak in tijdnood de beslissende fout, door stukverlies of mat toe te staan. Toen was het tijd om op te geven.

Als laatste was Rik nog aan het spelen. Materieel stond hij achter, maar de activiteit van zijn stukken was zo overheersend dat hij in plaats van een remiseaanbod van de tegenstander aan te nemen, doodleuk nog een stuk offerde om een zeer sterke aanval op de koning van wit te krijgen. Uiteindelijk werd in vliegende tijdnood één en ander afgeruild, waarna de stelling materieel weer in evenwicht was, maar de stukken van Rik nog steeds actiever waren. Op dat moment gaf de tegenstander een vol stuk weg, en nog enkele zetten later gaf hij gedesillusioneerd op. Prachtig gespeeld van Rik, hoewel het niet genoeg was om door te bekeren. Maar met 1,5 – 2,5 was de nederlaag eervol.