Spring naar inhoud

April: Minerva Bughouse toernooi

Minerva organiseert elk voorjaar een Bughouse toernooi voor zowel jeugd als volwassenen. Bughouse is een variant op doorgeefschaak, waarbij je in teams van 2 spelers speelt. Anders dan bij gewoon schaken wordt er overlegd en gepraat bij een Bughouse, wat in een levendig toernooi met een heel eigen dynamiek resulteert.

Wat is bughouse

Bij bughouse spelen twee teams van twee personen tegen elkaar op twee borden. De ene speler van een team speelt met wit tegen een tegenstander, de andere met zwart. Er wordt gespeeld met de normale schaakregels, maar er is een belangrijke toevoeging: een speler die een vijandelijk stuk slaat geeft dit aan zijn teamspeler. Zo’n geslagen stuk dat is doorgegeven mag op het bord worden ingezet in plaats van het spelen van een normale zet.

Bij dit inzetten gelden een paar bijzondere regels: een geslagen en doorgegeven stuk mag alleen worden ingezet op een onbezet veld, en een pion mag niet worden ingezet op de eerste of achtste rij. Stukken mogen (in tegenstelling tot gewoon doorgeefschaak) met schaak (en dus ook met mat) worden ingezet.

Ook de gepromoveerde pionnen geven een bijzondere situatie. Als een pion promoveert mag een speler net als in gewoon schaak er een ander stuk voor kiezen. Er blijft echter een pion op het bord staan; de pion wordt niet vervangen door het gevraagde stuk! Als deze gepromoveerde pion wordt geslagen, geeft de speler die hem slaat deze door aan zijn teamspeler. Die laatste kan hem dan alleen als pion op zijn eigen bord inzetten.

Omdat er stukken met schaak en mat kunnen worden ingezet, wordt het teamelement en de bedenktijd veel belangrijker dan bij doorgeefschaak. Een bughouse-wedstrijd is afgelopen op een van de twee borden een winnaar is. Als een medespeler roept: “een paard is mat!” kan er dus gewoon een dame voor een paard worden gegeven. Immers, als het andere bord gewonnen wordt, wordt de wedstrijd gewonnen.

Ook de bedenktijd speelt een belangrijke rol. Een speler die mat dreigt te gaan gaat “zitten”, wat zoveel wil zeggen als dat hij geen zetten meer doet in de hoop dat zijn medespeler in de tussentijd voor het verstrijken van zijn bedenktijd zijn partij weet te winnen. Dit kan uiteraard alleen als degene die mat dreigt te gaan meer tijd heeft dan de tegenstander van zijn teamgenoot. Anders gaat de laatstgenoemde ook zitten, en verliest de speler die mat dreigt te gaan alsnog op tijd.

Voor het Minerva Bughouse toernooi spelen we volgens het Bughouse reglement.

Voor de winnaars van de afgelopen edities, zieĀ Wall of Fame Bughousetoernooi