Spring naar inhoud

Groep 6

Veel voorkomende kenmerken van de groep: deze kinderen zijn goed in staat om lange partijen (> 1 uur pppp) te spelen. Ze kunnen goed meekomen met senioren. Middelbare schoolleeftijd. Instructie of les t/m 30 minuten is mogelijk, maar ook deze groep wil graag zelf actief meedoen en niet alleen luisteren.

Didactische benadering: kinderen zijn in staat om zelf mee te denken over het lesprogramma en om zelf invulling / uitvoering te geven aan een lesprogramma. De kinderen kunnen ook worden ingezet als trainer bij andere groepen (om daar zelf van te leren).

Trainers: Wouter Lardinois, Regobert Eijkelkamp

In deze groep wordt geoefend met onderstaande competenties. We willen kunnen zien dat kinderen een goede beheersing hebben van alle competenties die hieronder staan genoemd. Dat kan alleen maar door goed te kijken naar de lange partijen die kinderen spelen. Een lange partij is een partij met 15 minuten bedenktijd per persoon of meer. In zo’n partij komt alles wat de kinderen geleerd hebben bij elkaar. Kinderen die te snel doorstromen naar de volgende groep missen basiskennis en raken uiteindelijk gefrustreerd. Wij willen juist dat de kinderen plezier houden in het spel en dat de training aansluit bij het niveau en de beleving van de kinderen.

Kinderen in groep F zijn prima in staat om in een seniorencompetitie mee te spelen. Het niveau van de kinderen nadert in een aantal gevallen al aardig het niveau van de trainers. Dat betekent dat de kinderen die zich verder willen ontwikkelen meer aan zelfstudie moeten gaan doen en/of extra (top)trainingen moeten krijgen. Minerva organiseert voor dit doel de “kweekvijvertraining”. Dit is een zevental speciale trainingen die door het jaar worden gegeven door IM Frank Kroeze.

 

Competentie Thema Toelichting Oefenmateriaal
1.       Chessity rating > 1500 Tactiek Je hebt in de trainingsmodule van Chessity een rating van meer dan 1500.  Chessity
2.       Opening, gesloten spelen (verdere uitbreiding gouden regels) Opening
  • Je kent drie verschillende openingen die beginnen met 1. d2-d4 (de “gesloten spelen”).
  • Je kunt van elk van deze openingen uitleggen wat de bedoeling is.
  • Je kent tenminste één gambiet in de gesloten spelen
  • Je speelt deze openingen ook zelf in jouw partijen, zowel met zwart als met wit.
  • Je kent in de ‘halfopen spelen’ tenminste 3 openingsvalkuilen die jij kunt gebruiken.
DeTorenRules

 

Nederlandstalig Youtube kanaal van Vincent Vleeming met heel veel instructie video’s.

 

Gambieten gesloten spelen

 

3.       Eindspel, Eindspel
4.       Oordeel en Plan Strategie Niet alleen klein plan maar ook strategie M. Euwe: Praktische schaaklessen 5 (Oordeel en plan, de strategie van het schaakspel).
5.       Pionnenstructuur Strategie
  • Gesloten formaties (doorschuifformaties, Stonewall formaties, anti-Stonewall formaties, Wyvill formaties, Hegdehog, …)
  • Symmetrische centrumformaties
  • Positioneel overwicht in het centrum
  • Materieel overwicht in het centrum
M. Euwe, Het Middenspel I

Youtube, bijvoorbeeld hier

6.       Ongelijk materiaal Verdieping Lichess.org, leren/study074
7.       Winnen met groot materiaalvoordeel Verdieping Je kunt van elke tegenstander winnen met een materiaalvoordeel van +5. Lichess.org, leren/study074
8.       Gedrag / sociale vaardigheden Diverse
9.       Toernooien Diverse Je hebt aan vier schaaktoernooien meegedaan, waarvan tenminste twee seniorenschaaktoernooien.
10.   Herhalen van de stof uit de vorige niveaus