Spring naar inhoud

2017.02.04: spannend duel met ENO Nijverdal eindigt in gelijk spel

Het eerste achttal van HSC Stork speelde tegen het team van ENO uit Nijverdal een spannend duel met veel vuurwerk op de borden. ENO kwam op een voorsprong van 3-1 maar moest toestaan dat de gasten de stand in hun voordeel keerden: 3-4. Pas in blessuretijd scoorde ENO nog één keer, waarmee de puntendeling een feit was: 4-4.

T ENO 1824 HSC-Stork 1746 4 4
1. Etien Alssema 2012 Wouter Lardinois 1888 0 1
2. Matthew Johnson Temisaren 1969 Rudie Hampsink 1913 1 0
3. Jelle Beintema 1869 Wahe Boghossian 1583 1 0
4. Jacques van der Heide 1878 Hans van Schaaik 1804 1 0
5. Dennie Klink 1737 Regobert Eijkelkamp 1859 0 1
6. Rody Brinkhuis 1720 Anton ter Horst 1649 0 1
7. Herman Keizer 1658 Johnny Hampsink 1667 0 1
8. Freek de Goede 1753 Vigen Boghossian 1609 1 0

 

14:30 Vigen blundert

Het was niet de dag voor Vigen Boghossian. Hij blunderde in de opening al een stuk weg en dat zag hij nooit meer terug. Hij probeerde nog wel wat, maar het mocht allemaal niet baten (1-0). Het werd een lange middag voor Vigen, want de eerstvolgende uitslagen kwamen pas een uur later. Toen eindigden drie partijen vrijwel gelijktijdig.

 

15:30 Regobert wint klinisch

Op het vijfde bord speelde Regobert Eijkelkamp met wit de twee paardenvariant in de Caro Kann: 1. e4 c6 2. Pf3 d5 3. Pc3 …. Zijn tegenstander had moeite om hier een goed plan tegen te verzinnen. De zwarte lopers werden geruild tegen de witte paarden en toen de zwarte pionnenstructuur werd opgezadeld met een geïsoleerde dubbelpion in het centrum zag het er al lang niet meer mooi uit voor zwart. Met een taktische manoeuvre won Regobert een van de centrumpionnen, zie de stelling hieronder.

Er volgde 22. Txe4. Als zwart nu denkt dat hij de pion gelijk kan terug winnen met 22… Txf2 dan volgt 23. Tc4+ Kb6 24. Ld4+ en torenwinst op de volgende zet. Daar trapte zwart niet in, maar direct daarop zag zijn tegenstander een vervelende penning over het hoofd die hem een stuk zou kosten. Dat hoefde hij niet meer te zien (1-1).

 

15:30 Wahe komt er niet echt aan te pas

Op het derde bord speelde Wahe Boghossian tegen een sterke tegenstander die Wahe geen moment de kans gaf om in de partij te komen. De koningsvleugel werd voortdurend belaagd en dan was er aan de andere kant nog een lastige penning van een paard. De tegenstander van Wahe wist daar slim gebruik van te maken en hij won een stuk in een stelling die toch al goed was. Niet veel later gaf Wahe op (2-1).

 

15:30 Hans worstelt met het Siciliaans

Hans van Schaaik werd met zwart net zoals donderdag op de club tegen Regobert in een Siciliaanse opening geconfronteerd met een vroege c2-c4. Deze opstelling heet de ‘Maroczy Bind’ en is bedoeld om het zwarte pionnencentrum te verlammen. Hans koos voor een opstelling met d6 en e5 maar veel lol had hij daar niet van. Wit kwam beter te staan en had meer ruimte voor zijn stukken. Ondertussen ontstond er ook meer druk op zijn koning die het centrum nog niet had verlaten. Uiteindelijk werd de druk te groot en moest Hans capituleren (3-1). Hans was wel duidelijk over wat er moet gebeuren: een nieuw medicijn tegen de Maroczy Bind!

 

16:00 Johnny speelt toreneindspel zorgvuldig uit

Johnny speelde met wit een Spaanse opening waarbij er snel een dubbelpion op de damevleugel ontstond voor zwart. Na het verdwijnen van de dame en de lichte stukken kwam de partij in een torenspel waarbij de druk op de dubbelpion en het passieve spel van zwart oorzaak werden van een gemakkelijk spel voor wit. De veel sterkere torens van Johnny en de afgesneden koning van zwart brachten de witspeler na zorgvuldig spel een vrije h-pion. Hieronder staat de positie na de 50e zet van zwart.

Hier speelde Johnny 51. Te8+ Kf7 52. h7! en zwart gaf op. Na 52… Kxe8 53. h8D+ Ke7 54. Dh7+ Ke8 55. Dxd3 blijft wit een toren voor en is de stelling totaal gewonnen. Zwart gaf op (3-2).

 

16:15 De spektakelprijs gaat naar … Wouter!

Op het eerste bord kwam al snel een – voor buitenstaanders – ondoorgrondelijke stelling op het bord. Na een ruil won Wouter Lardinois een pion die kort daarna weer ingeleverd werd. Echter, hierdoor kwam een paard van zwart vast te staan op f2 dat niet makkelijk terug getrokken kon worden. Het winnen van dit paard was door allerlei mogelijke trucjes van zwart best moeilijk. Na het openbreken van de stelling en een aantal keren schaak geven kwam Wouter uiteindelijk in een toren-dame eindspel met drie pionnen meer. Eeuwig schaak lag nog op de loer, maar na een fout van zwart liep deze speler schaakmat (3-3).

 

16:45 Anton houdt met een extra paard een pionnenstorm van z’n lijf

In de partij van Anton ter Horst waar hij zwart had ging de opening gelijk op waarbij beiden wat rustige zetten deden en de scherpe varianten vermeden. In de overgang naar het middenspel ging wit met zijn paard naar voren, maar na een ruil daarvan moest hij snel weer terug waarbij hij een röntgenaanval van Anton over het hoofd zag. Met een stuk meer voor een pion voor zwart ging wit met vijf pionnen op een rij in de aanval op de koningsstelling waarbij zwart een batterij in het centrum neerzette en rustig afwachtte op het breken van die ketting om toe te slaan. Toen dat gebeurde won Anton zijn pion terug en kon hij met een stuk meer en dame ruil de angel uit de witte stelling halen. Nadat Anton’s paard wat lang in de verdediging op h7 en f8 had gestaan snel naar b1 kwam met pionwinst in het verschiet gaf wit op.

 

17:15 Rudie haalt alles uit de kast maar redt het toch niet

Traditiegetrouw is Rudie Hampsink altijd als laatste klaar met zijn partij.  Rudie speelde met zwart in een Pirc iets anders dan hij normaal speelt, met een vroege Lg4 i.p.v. Pbd7 waardoor de lichte stukken meer bewegingsvrijheid hebben. Het werd een spannend middenspel met beide spelers een gedekte vrijpion op de vijfde rij. Na een ongelukkige zet met de toren kon wit met zijn f pion oprukken en Rudie’s torens kwamen slecht te staan. Rudie probeerde het nog met een loperoffer maar de ver opgerukte pionnen van wit gaven de witspeler de winst. Dat leverde zijn tegenstander een bescheiden applaus op van zijn teamgenoten.

Daarmee was de match ook beëindigd in een 4-4 eindstand. Gezien de krachtsverhoudingen en alle schermutselingen op alle borden een zeer terechte uitslag.