Spring naar inhoud

2016.05.03: Eerste viertal verbruit kampioensfeestje Max Euwe V3

Het team van Max Euwe dat kampioen had kunnen worden tegen HSC Stork V1 leed een kansloze nederlaag tegen de Hengeloers: 1 – 3. Daardoor eindigden beide teams in de eindstand met evenveel bord- en matchpunten op een gedeelde derde plaats. ENO profiteerde en werd wél kampioen in deze klasse. Tegelijk met het eerste viertal trad ook het tweede viertal van HSC Stork aan in Enschede. Daar speelde Anja Campmans een miniatuurtje van 8 zetten.

T SG Max Euwe V3 1617 HSC-Stork V1 1594 1 3
1. Onno van Teijens 1540 Regobert Eijkelkamp 1813 0 1
2. Niklas Wiedenhoft 1670 Vigen Boghossian 1637 0 1
3. René van Dijken 1671 Stef Kienhuis 1587 0 1
4. Cees Doevelaar 1586 Henk Dekkers 1337 1 0

Invaller Vigen Boghossian was als eerste klaar met zijn partij. Spelend met zwart koos hij voor de Najdorf variant van het Siciliaans. Zijn tegenstander deed een paar passieve zetten, en Vigen kon daardoor de druk langs de c-lijn langzaam maar zeker opvoeren. De witspeler ruilde zijn actieve loper op c4 tegen een verdedigend paard en vanaf toen kon Vigen pas echt lekker los gaan. De dames verdwenen van het bord en niet veel later gaf wit zomaar zijn enig overgebleven loper weg. Daar bleef het niet bij; Vigen’s tegenstander was helemaal de kluts kwijt en nadat hij nog meer materiaal ging verliezen hield hij het voor gezien (0 – 1).

De partij van Regobert Eijkelkamp (met wit) op het eerste bord eindigde nog voor de 20e zet. De opening ging redelijk gelijk op, al had de zwartspeler wel een geïsoleerde dubbelpion op de koningsvleugel. Beide spelers hadden geen concrete dreigingen, maar in de nabespreking bleek wel dat de tegenstander van Regobert voortdurend beducht was op allerlei dreigingen richting zijn koningsvleugel – maar die dreigingen waren er niet. Het gevolg was dat hij op knullige wijze zijn loper liet insluiten, wat alleen met een kwaliteitsoffer te voorkomen was. Toen de zwartspeler direct daarna dacht de loper uit zijn benarde positie te kunnen bevrijden kwam hij pas echt op de koffie. Regobert sloeg de loper er a tempo af met zijn dame. De pion die de loper had moeten verdedigen was gepend. Daarmee was de partij ook gelijk afgelopen (0 – 2).

Stef Kienhuis kreeg met wit het Hollands voorgeschoteld. Dat vond Stef niet leuk, maar toch kwam hij goed uit de opening. Zijn tegenstander speelde erg passief en bleef zijn stukken heen en weer schuiven op de 7e en 8e rij. Rond de 24e zet probeerde zwart een doorbraak te forceren om ruimte te creëren, maar dit liep niet goed af (zie partijfragment hieronder). Stef kwam een ‘gratis’ toren voor, waarvoor zijn tegenstander geen enkele compensatie had. Luttele zetten later was de partij dan ook afgelopen (0 – 3).

De eerste drie partijen waren zo snel afgelopen, dat Bayern Munchen nog mocht hopen op de finale van de Champions League (later wonnen ze weliswaar met 2 – 1, maar Atletico Madrid gaat door omdat ze thuis al met 1 – 0 gewonnen hadden). Alleen Henk Dekkers was nu nog aan het spelen. Henk stond lange tijd beter, maar in de slotfase – toen het er toch al niet meer rooskleurig uit zag – liet hij zich verrassen door een schijnoffer van zijn tegenstander. Henk dacht een toren te winnen, maar hij werd vervolgens verrast door een paardvork waarmee zijn tegenstander de toren mét rente wist op te halen. Daarmee werd de uitslag van de teamwedstrijd bepaald op 1 – 3.

Gelijk met de teamwedstrijd van het eerste speelde ook HSC Stork V2 een wedstrijd tegen Max Euwe. Ook daar ging Max Euwe met 1 – 3 het schip in. Anja Campmans was al binnen 15 minuten klaar met haar partij. Haar tegenstander verslikte zich lelijk in de opening en moest al na een luttele 8 zetten opgeven. Hieronder de volledige partij.