Spring naar inhoud

2016.03.24: Spannende bekermatch eindigt met nederlaag op punten

Het is HSC Stork niet gelukt om door te dringen tot de finale van de SBO-cup. Thuis werd het 2 – 2 in de wedstrijd tegen WSG en ook de snelschaakmatch die aansluitend om 23.30 nog gespeeld werd eindigde in 2 – 2. Omdat ons team op de hoogste borden had verloren in de reguliere partij, ging de winst “op punten” naar WSG.

T HSC-Stork 1809 WSG 1786 2 2
1. Thomas Hummel 1837 Dick Boogaard 1763 0 1
2. Wouter Lardinois 1915 Stefan Teloken 1806 0 1
3. Regobert Eijkelkamp 1820 Dick van Wamelen 1801 1 0
4. Vigen Boghossian 1664 Frank Lehr 1774 1 0

Zelfs Vigen Boghossian zat vanavond lang aan het bord, al was dat voor het grootste deel van de tijd in afwachting van een zet van zijn tegenstander. Met de zwarte stukken kwam Vigen wat minder uit de opening en in de loop van de partij werd dat nadeel alleen maar groter. Zijn tegenstander won een kwaliteit, een pion en nog een pion. Objectief gezien zou je geen stuiver meer geven voor Vigens stelling, maar in die fase ging de tijd een cruciale rol spelen. Vigens tegenstander had veel tijd verbruikt om tot een gewonnen stelling te komen en had minder dan twee minuten op de klok om een winstgang te forceren. Ondertussen kon Vigen passief blijven verdedigen en met zijn ver vooruit geschoven h-pion zelfs dreigend worden. Die pion werd zo’n handenbindertje dat wit zijn offensieve stelling er aan moest geven om die pion te achterhalen. Even leek het er op dat Vigen zelfs promotie kon afdwingen, maar het liep anders: zijn tegenstander ging door de tijd. Door het oog van de naald (1 – 0)!

Een bord hoger speelde Regobert Eijkelkamp met de witte stukken een spannende partij tegen Dick van Wamelen. Het Morra-gambiet – in een eerdere cupwedstrijd een succesvol wapen – werd geweigerd en lange tijd bleven beide partijen ongeveer gelijkwaardig. Hieronder staat de stelling na 24… Tc5:

Regobert_Eijkelkamp_-_Dick_van_Wamelen_1

Zwart staat iets beter, wat hij mede te danken heeft aan zijn dominantie op de c-lijn. Wit speelde hier na lang wikken en wegen 25. b4 en nu werd zwart iets te hebberig. Er volgde 25… Txb5? 26. a3 met de bedoeling om 27. Ld3 te spelen. Nu gaat de toren verloren zonder al te veel compensatie. Het uitspelen van de partij vereiste nog wel even de nodige techniek, wat met toenemende tijdnood geen pretje is. Regobert offerde pionnen op de koningsvleugel om vrij baan voor zijn pionnen te creëren op de damevleugel en dat besliste de partij (0 – 2).

Ondertussen waren we de klok van 23 uur reeds gepasseerd en nog steeds waren de partijen op de eerste twee borden niet beslist. Hevige tijdnood, dus. Thomas Hummel speelde op het eerste bord. Hij had geopend met de Engelse opening. Hij kreeg een sterke pion op d5 en het lukte hem om een sterke aanval op te zetten. Zijn aanval liep echter dood en in een onbewaakt ogenblik liet Thomas zich mat zetten (2 – 1). Goed gespeeld van Dick Boogaard, die sinds vorige week enige faam heeft verworven binnen de SBO 😉

Op het tweede bord speelde Wouter Lardinois een ietwat rustige opening. Met zwart had hij minder ruimte, maar zijn tegenstander had wat zwaktes op de damevleugel. Wouter wist daar goed gebruik van te maken en hij bouwde gestaag zijn voordeel verder uit. Hij won een pion en hij bereikte een uitstekende positie. Echter, in tijdnood gaf hij ook weer een pion weg en toen even later ook een toren werd weggeblunderd, was er niets meer over om voor te spelen (2 – 2).

Omdat een wedstrijd om de SBO-cup niet in gelijk spel mag eindigen, moest er een barrage worden gespeeld – snelschaken met 5 minuten per persoon. Ons team kwam weer op een 2 – 0 voorsprong, dit keer door soepele overwinningen van Vigen en Thomas. Op de andere twee borden zag het er uitstekend uit. Maar ja, snelschaken is per definitie tijdnood. Regobert zocht in een goede stelling te lang en tevergeefs naar een winnend plan en liet zijn tegenstander ontsnappen (2 – 1). Wouter stond een stuk voor en leek aan de winnende hand, maar ook hij blunderde zijn voordeel weg (2 – 2). Weer een gelijke stand, derhalve. In dat geval wordt eerst gekeken naar de uitslag op de bovenste drie borden in de reguliere partij. Die was in het voordeel van WSG en dus kunnen zij zich gaan opmaken voor de finale tegen het team van Lonneker.