Spring naar inhoud

2016.01.25: HSC Stork bekert gemakkelijk verder naar halve finale sbo-cup

Het viertal van HSC Stork heeft een gemakkelijke overwinning geboekt op het team van ENO. In Nijverdal werd het 0-4 en daarmee is HSC Stork de eerst halve finalist in de SBO-cup.

T ENO 1664 HSC-Stork 1809 0 4
1. Dennie Klink 1790 Thomas Hummel 1837 0 1
2. Harry Doctor 1679 Wouter Lardinois 1915 0 1
3. Herman Keizer 1686 Regobert Eijkelkamp 1820 0 1
4. Niels Voortman 1499 Vigen Boghossian 1664 0 1


Daarna duurde het meer dan een uur voordat de volgende uitslagen binnen kwamen rollen, al was het al wel snel zichtbaar dat HSC Stork op alle borden beter stond.
Op het vierde bord werd een rapid-partij afgewerkt tussen Vigen Boghossian en Niels Voortman. Vigen opende met 1. e4 en kreeg vervolgens 1… Pc6!? als antwoord. Dat zien we niet vaak en volgens Wouter heet dit de Nimzo-switch opening. Er volgde 2. Pf3 f5!? hier stopt de ’theorie’ wel zo’n beetje. De partij ging iets minder exotisch door; in blitztempo verdwenen de stukken van het bord. Na ongeveer een half uur zaten de spelers reeds in een eindspel waarbij de tegenstander van Vigen zijn toren liet pennen. Vigen ruilde nog meer materiaal af totdat er ongelijke lopers en een 4 tegen 2 pionnenmeerderheid voor Vigen op het bord stond. De twee verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel klaarden de klus en de stukken konden in het doosje (0-1).

Thomas Hummel was weer eens in een complexe stelling terecht gekomen:

Thomas_Hummel_25_januari_2016

De witspeler heeft net 17. f4 gespeeld en als Thomas zijn dame nu terug trekt houdt hij bijna geen voordeel over. Maar ja, als je Thomas kent dan weet je dat terugtrekken geen optie is. Als je nog eens goed naar de stelling kijkt, zie je dat er een gevaarlijk matmotief in de stelling zit. Thomas zag het tijdens de partij in elk geval wel; hij speelde hier 17… Pxd4!! Nu dreigt er mat op g2, dus het paard kan niet genomen worden. De partij ging verder met 18. fxg5 Pxc2 19. Tab1 Txa2 20. Txb7 Lxc5 21. Txc7 Pxe3! 22. Txc5 Pxf1 en na deze massale afruil blijft zwart een kwaliteit en twee pionnen voor staan. De tegenstander van Thomas vond het wel genoeg voor vandaag en gaf op (0-2).

Nog in dezelfde minuut hield ook de tegenstander van Regobert Eijkelkamp het voor gezien. Nadat de openingsfase onbeslist was gebleven, lukte het Regobert in het vroege middenspel om de pionnenstructuur van zijn tegenstander te verminken, waardoor wit met een geïsoleerde pion in het centrum werd opgezadeld. De stukken verdwenen echter met gezwinde spoed van het bord en het was nog maar de vraag of het voordeeltje genoeg was om in winst om te zetten. Achteraf kun je zeggen dat dat objectief misschien niet zo was, maar wit had een flinke klus om nauwkeurig te verdedigen. Toen de witspeler rond de 30e zet iets te onachtzaam zijn b-pion opspeelde kon Regobert afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. De solitaire centrumpion werd veroverd en daarna had Regobert voldoende tempozetjes over om de witte koning tot passiviteit te veroordelen. Voordat zijn pionnen opgesnoept zouden worden gaf de witspeler op (0-3).

“En toen kwam er Frans op het bord. Niet mijn favoriete opening, maar ik heb er wel goede resultaten tegen. Mijn tegenstander speelde op de 5e zet al iets ongewoons en vanaf toen was ik ‘out of the book’.” Wouter Lardinois kreeg vervolgens een comfortabele stelling waar zwart moeite had om een plan te vinden. Zwart ruilde de loper van de witte velden, waardoor hij iets meer ruimte kreeg. Echter, zijn pionnenstructuur was een puinhoop. Wouter won een cruciale pion en kon vervolgens de druk steeds verder opvoeren. Uiteindelijk viel de verdediging van het zwarte fort en daarmee was de winst binnen (0-4).

De komende dagen wordt bekend wie de andere kwartfinalisten zijn.