Spring naar inhoud

2015.11.30: Nipte nederlaag voor eerste viertal

Het eerste viertal heeft maandag 30 november een kleine 2½-1½ nederlaag geleden tegen het viertal van HEC uit Haaksbergen. De voorbereiding richting deze wedstrijd verliep niet helemaal vlekkeloos. Regobert, vaste speler in het eerste viertal, moest vanavond voor de SBO-cup spelen. Hij had Vigen gevraagd om mee te spelen. Dezelfde vraag had Stef bij Vigen neergelegd. Geen probleem, heeft Vigen gedacht, Stef en Regobert zitten in hetzelfde team. Pas in het weekend bleek dat het om twee heel verschillende wedstrijden ging, maar gelukkig vond Stef alsnog een invaller in de persoon van Piet van Kuilenburg.

[uitslag]

Piet van Kuilenburg trof een oude bekende aan de overkant, namelijk Gerard de Lange. Een aantal jaren geleden had Piet nog op pijnlijke wijze van hem verloren en zoiets blijft toch knagen. Piet had wit en speelde op bord 3. Het begon met 1. e4 c5 2 .f4 en zijn tegenstander werkte niet altijd mee, maar Piet had steeds het initiatief. Piet’s zelfvertrouwen was door zijn remise van afgelopen week tegen Wouter Lardinois onwrikbaar. “Wat kan mij gebeuren,” heeft Piet gedacht. In een mooie aanval wist Piet een stuk en uiteindelijk ondekbaar mat in 2 krijgen waarna Gerard de strijd staakte (0-1).

Jammer genoeg werd niet veel later de stand gelijk getrokken aan het bord van Stephan Hiddink. Stephan speelde een Scandinavische opening waarbij hij de aanval kon krijgen en sneller kon ontwikkelen. Stephan ruilde zijn loper voor 2 pionnen wat resulteerde in een sterke aanval op de koningsvleugel. In het vuur van de strijd zag hij helaas over het hoofd dat hij een stuk ging verliezen. Stephan probeerde het nog wel even door zijn pionnen naar voren te gooien, maar nu was het een sterke koningsaanval van zijn tegenstander die hem de das om deed (1-1).

Ook de partij van Henk Dekkers ging verloren. Henk: “Mijn tegenstander opende met d4, waarvan ik nooit erg blij wordt. Deze avond ging het echter best goed, na 20 zetten waren we allebei 1 pion armer, maar ik stond redelijk goed met de stukken. Ik had namelijk een toren op de vrije b-lijn. Na de 20e zet had ik hem tot het afruilen van een aantal stukken moeten dwingen, dat had gekund. Ik heb toen echter de a-pion opgespeeld en dat was absoluut verkeerd, hij kon toen een stuk tactisch terug trekken, waarmee het hele afruil verhaal niet meer doorging. Mijn tegenstander ging vervolgens inzetten op opgespeelde a-pion, die ik ten koste van mijn stelling te lang heb verdedigd. Vervolgens ging de partij, mede door tijdsdruk, verloren wat achteraf denk ik niet nodig was geweest. Een remise was zeker op zijn plaats geweest, maar het mocht niet zo zijn” (2-1).

Toen was het aan Stef Kienhuis om op het eerste bord een goed resultaat te halen. Vooraf wist Stef dat het een moeilijke avond zou worden, spelend op bord 1 met een tegenstander die rating 1791 heeft. Stef ging er dus goed voor zitten en opende 1. d4 Pf6 2. c4 e5 … sjit euhh Boedapester gambiet … hoe ging dat ook weer? Stef verbruikte meer tijd in de opening dan hij doorgaans doet, en hij kwam dan ook zeker niet slecht uit de opening. Gedurende de hele partij had Stef de stelling en de belangrijke velden onder controle. Dit hield hij vol tot het pionneneindspel dat hij inging met een dubbelpion op de c-lijn. Met nog 3 minuut op de klok voor mijn tegenstander deed Stef een gewaagd pionoffer waardoor zijn tegenstander ook met een zwakke dubbelpion kwam te zitten. Toen de zwartspeler daarna zijn h-pion speelde blokte Stef die accuraat met h4 waarna de koningsvleugel dicht kwam te zitten. Er volgde zetherhaling en de remise was een feit. Daarmee was ook het teamresultaat definitief: 2½-1½.