Spring naar inhoud

2015.11.30: HSC Stork bekert verder na thriller in Raalte

Op maandag 30 november heeft het team van HSC Stork de Hengelose eer met verve verdedigd tegen de manschappen van SV Raalte. Nadat de reguliere wedstrijden in 2-2 waren geëindigd moest een ‘verlenging’ uitkomst brengen: snelschaken. Hierin was de Hengelose delegatie veel te sterk. Nadat ons team vrij simpel op een 0-3 voorstand was gekomen, was bij Wouter de focus verdwenen en dat leverde Raalte toch nog één puntje op. Dat was echter niet genoeg en daarom mag HSC Stork het 25 januari opnemen tegen ENO uit Nijverdal.

T Raalte 1739 HSC-Stork 1809 2 2
1. Jan Huisman 1767 Wouter Lardinois 1915 ½ ½
2. Erik Blom 1826 Thomas Hummel 1837 1 0
3. Sjaak Mocking 1689 Regobert Eijkelkamp 1820 0 1
4. Peter Meijboom 1673 Vigen Boghossian 1664 ½ ½

HSC Stork wint het snelschaken met 1-3 en bekert door.

De avond begon buitengewoon voorspoedig. Op het derde bord speelde Regobert eindelijk weer eens een ‘makkelijk partijtje’. Spelend met wit was hij vanuit het Morra gambiet na 7 zetten in de volgende stelling terecht gekomen:

Eijkelkamp-Mocking_na_7Pe5

Zwart speelde in deze stelling 7…Pe5?? om er heel snel tot zijn schrik achter te komen wat voor een verschrikkelijke blunder dat is geweest: 8. Pxe5 Lxe5 9. Dd5 en zwart gaat nèt niet gelijk mat. Wit kan de druk nu verder opvoeren: 9… d6 10. Dxf7+ Kd7 11. Lb5+ Kc7 12. Pd5+ Kb8 13. Le3 e6.

Eijkelkamp-Mocking_na_13e6

Het lijkt alsof het paard naar achteren moet, maar wit kan met een vervelende zet de winst forceren (oplossing onder aan dit verslag). Binnen een uur was het eerste punt dus al ‘in the pocket’ (0-1).

Op het vierde bord speelde Vigen tegen een weerbarstige tegenstander. Vigen besloot met zwart het Scandinavisch te spelen. Nadat een aantal stukken afgeruild werd kwam hij iets beter te staan. Vigen bereidde een pionoffer in het centrum voor dat hem een gevaarlijke aanval op had kunnen leveren. Echter, zijn tegenstander had dit opzetje door en hij besloot de zetten te herhalen (½ – 1½).

Toen begon het lange wachten op de partijen van Wouter en Thomas. Beiden verbruikten zeeën van tijd in complexe stellingen, zodat Vigen en Regobert uiteindelijk de notatie van beide spelers over moesten / mochten nemen. Thomas had zich in de opening verkeken op de kansen van zijn tegenstander die daardoor een pion voorsprong kon verdedigen. Op zich geen ramp, maar het vereiste wel nauwkeurig rekenen. Dat ging lange tijd goed, maar met nog één minuut op de klok ging Thomas de fout in en daarmee was het pleit beslecht (1½ – 1½).

Daarmee werd de partij op het eerste bord extra beladen. Wouter speelde met wit tegen een Franse verdediging. De hele partij had hij wel (iets) gestaan, maar het was nooit genoeg om de balans ruw te verstoren. Daarbij had hij veel meer tijd gebruikt, tot zo’n 3 kwartier méér. Dat verschil werd in het ingewikkelde eindspel met de dames op het bord snel kleiner. Zijn tegenstander mocht nog even de hoop vestigen op zijn vrijpion op de a-lijn maar toen die toch nog vrij eenvoudig van het bord verdween was er van spanning in de partij geen sprake meer (2-2).

Met zeker drie goede snelschakers in ons team (Wouter, Thomas en Vigen) hadden we vooraf al redelijk vertrouwen in een goede afloop. Maar omdat wij de reguliere partij op het tweede bord hadden verloren (en op het derde gewonnen), zou een gelijk spel in de snelschaakpartijen voor ons niet voldoende zijn geweest. Gelukkig kwam het niet zover. Vigen en Thomas wonnen snel hun partijen en toen de tegenstander van Regobert een mat in één over het hoofd zag, was het pleit beslecht. Dat Wouter gelijk het feestje mee ging vieren mocht toen de pret niet meer drukken!

_____________________________________________

Partij Regobert Eijkelkamp – Sjaak Mocking na 13… e6: er volgde 14. Lg5!! en nu mag zwart de loper niet slaan omdat hij dan mat gaat op c7. Ook 14… Da5 15. b4! loopt niet goed af. In de partij volgde nog 14… Ph6? 15. Lxd8. Nu kan zwart de dame niet nemen vanwege 15… Pxf7 16. Lc7#. Dat hoefde Sjaak niet meer te zien, hij gaf op. De beste zet na 14. Lg5 is overigens het weinig aantrekkelijke 14… Pf6 waarmee zwart ‘slechts’ een stuk verliest.