Spring naar inhoud

2015.11.07: Oude tijden herleven voor even … helaas

Het was vandaag weer even of we in de 3e klasse KNSB speelden: op alle borden werd verloren. Gelukkig hoefden we er dit keer niet twee uur voor te rijden naar één of ander gehucht in Friesland. Het was gewoon een thuiswedstrijd tegen Drienerlo in de Nahand, dat tegenwoordig ook hun thuiswedstrijden in het Denksportcentrum speelt.

T HSC-Stork 1730 Drienerlo in de nahand 1812 1 7
1. Wouter Lardinois 1915 Henk Nicolai 1958 0 1
2. Rik Suurmond 1861     1 0
3. Thomas Hummel 1837 Maarten Buter 1917 0 1
4. Regobert Eijkelkamp 1820 Anjo Anjewierden 1881 0 1
5. Johnny Hampsink 1708 Robin Koldeweij 1781 0 1
6. Rudie Hampsink 1858 Antoni Lebbink 0 1
7. Anton ter Horst 1625 Dirkjan Knoeff 1807 0 1
8. Wahe Boghossian 1217 Erik Zuurbier 1531 0 1

Het begon nog wel met een gratis punt, omdat Daan Stam op het laatste moment moest afzeggen. Daarna duurde het wel bijna 3 uur voordat de uitslagen begonnen te komen.

Anton kwam goed uit de opening maar verkoos het om in de overgang naar het middenspel zijn Paard op f6 naar h5 te spelen voor een wat open stelling. Daar had hij best veel tijd in gestoken en vond dat Pd5 een stelling opleverde waar zwart weinig in kon doen en dat naar Pe8 wat tempo zou verliezen. Maar die laatste zet was echter veel beter en naar d5 gaf hem nog steeds voordeel. Hij had zich echter verrekend en het Paard op h5 kon niet meer terug waardoor er een open g-lijn kwam welke voor wit was. Wit kon met zijn toren zomaar ongedekt de loper op g7 slaan welke niet terug kon worden genomen vanwege een aftrek schaak. Nog wel doorgespeeld maar had toen al op kunnen geven (1-1).

Niet veel later ging ook Wahe ten onder, die dacht dat hij een toren kon winnen, maar verrast werd door een truc van zijn tegenstander. Hij kwam een stuk achter en verloor de partij (1-2). 

Op het derde bord opende Thomas met (met zwart) met De Leeuw. Het werd al snel een partij waarbij beide spelers vol op de aanval speelden. Thomas verloor een kwaliteit tegen een pion, maar hij had wel compensatie. Langzaam maar zeker vergrootte zijn tegenstander de druk op de zwarte stelling en toen een toren en de dame de zwarte stelling binnendrongen was het toch nog plotseling in één keer mat (1-3).

Op bord 1 speelde Wouter een interessante opening waar wit wat zwaktes kreeg, maar wel meer ruimte had op het bord. Wouter besloot om een ruilvariant aan te gaan maar daarin werd hij verrast door een truc van zijn tegenstander waardoor hij een kwaliteit achter kwam te staan. Dit schoof de witspeler rustig uit richting het eindspel (1-4).

Op een Zwarte Leeuw op bord 5, waar Johnny met zwart speelde. Johnny offerde een pion en dat leverde hem een sterke aanval op op de koningsvleugel. In het middenspel miste Johnny nog een winstkans, maar toen hij die kans gemist had ging het bergafwaarts. De pion achterstand maakte uiteindelijk het verschil en wit won (1-5).

Een bord lager speelde Rudie. Hij probeerde er weer een rustige schuifpartij van te maken, maar hij werd vanaf het begin onder druk gezet op de damevleugel. Op zich wist Rudie dat goed te verdedigen, tot het moment dat hij een pion wegblunderde. Dat bleek de doorslag te geven in een eindspel met lopers van gelijke kleur (1-6).

Een spannende partij op het vierde bord, waar Regobert het op moest nemen tegen Anjo Anjewierden. Anjo speelde de Pirc en al vroeg gingen beide spelers volop de aanval in. Zwart richtte zijn lopers op de damevleugel en wit rukte met zijn g- en h-pion op om de zwarte koningsvleugel te kraken. Regobert kwam op zich goed te staan, maar het zwarte loperpaar bleef levensgevaarlijk. Toen Regobert dan ook een paar zetten achter elkaar onnauwkeurig speelde werden deze foutjes genadeloos afgestraft. Toch was het wel een leuke partij, waar zoveel spanning in de stelling zat dat het onmogelijk nog uit te rekenen was.

De eerste drie ronden in de promotieklasse hebben een schamele oogst opgeleverd van één overwinning en twee nederlagen. Ter vergoeilijking zij opgemerkt dat we ook wel een paar sterke tegenstanders hebben gehad. Hopelijk hebben we meer succes in de matches die nog op het programma staan.