Spring naar inhoud

2015.10.10: Debuut Linet en Wahe Boghossian in promotieklasse

Het eerste team van HSC Stork is in de tweede ronde van de promotieklasse aangelopen tegen een 3 – 5 verliesbeurt. Tegenstander was de grote buur uit Enschede, SG Max Euwe 4. De match was ook het eerste optreden van Linet en Wahe Boghossian. Hoewel ze allebei nog jong zijn, kunnen beiden wel heel goed schaken en weten ze met regelmaat hun volwassen tegenstanders te verrassen.

T HSC-Stork 1566 SG Max Euwe 4 1747 3 5
1. Wouter Lardinois 1892 Vincent Vleeming 1855 0 1
2. Rudie Hampsink 1838 Albert Vasse 1885 ½ ½
3. Thomas Hummel 1831 Remko Algera 1776 1 0
4. Johnny Hampsink 1722 Peter van Bart 1787 0 1
5. Anton ter Horst 1622 Robert van Delden 1643 ½ ½
6. Wahe Boghossian 1153 Thijs Aalbers 1761 1 0
7. Stef Kienhuis 1593 Rene van Dijken 1641 0 1
8. Linet Boghossian 878 Joop Mengels 1625 0 1

Een van onze tegenspelers van deze ronde, Vincent Vleeming, heeft een leuk videoverslag gemaakt van deze match. Als je hier klikt kun je zijn verslag op Youtube nakijken.

De match opende met een daverende verrassing op het 6e bord: debutant Wahe Boghossian verslaat zijn tegenstander, die een véél hogere rating heeft! Er kwam de Franse verdediging op het bord, maar Wahe weet wel hoe je daarmee om moet gaan. Er ontstond de volgende stelling:

 Wahe_Boghossian_-_Thijs_Aalbers

Nu volgde er 1. h4 Te6 2. Lf4 (Wahe creëert steeds meer dreigingen in de stelling) Pxf4 3. Lxe6! Pxe6 4. h5! (de pointe van het kwaliteitsoffer. De loper moet de verdediging van de pion op f7 opgeven) Lc2 5. Dxf7+ Kh8 (de zwarte koning en dame staan in een paardvork. Je voelt aankomen dat dat niet goed gaat). 6. Dxb7! Tf8 7. Tdc1 Pxd4? 8. Pf7+ Txf7 9. Dxf7 Dd8.

Wahe_Boghossian_-_Thijs_Aalbers_2

En in deze stelling speelde Wahe het vernietigende 10. Te1!! Hij offert een toren, maar zijn tegenstander had volledig over het hoofd gezien dat hij vervolgens kon kiezen tussen mat gezet worden of dameverlies. Hij besloot het niet af te wachten en gaf op (1-0). Wat een geweldig begin van de match, en wat een mooi debuut voor Wahe! De video van Vincent Vleeming begint met deze partij en het is leuk om de partij op deze manier na te spelen.

2015.10.10_HSC_Stork_-_SG_Max_Euwe_4_Wahe

Op het 7e bord kwam Stef Kienhuis slecht uit de opening. Zijn tegenstander kreeg initiatief en het lukte Stef niet om te rokeren. Stef probeerde wat door zijn pionnen te laten opmarcheren, maar daardoor ontstonden gaten in zijn stelling. Hij verloor een pion en daarna nog een. Niet veel later wist zijn tegenstander met een mooie matcombinatie de partij te beëindigen (1-1).

Johnny Hampsink kwam in het middenspel in het nauw toen bleek dat zijn tegenstander een voorsprong in ontwikkeling had. Zijn tegenstander won een belangrijke pion en dat bleek beslissend te zijn (1-2).

Niet veel later eindigde ook de partij van Anton ter Horst in remise. Anton speelde met zwart een positionele partij tegen Robert van Delden. Robert had weliswaar meer ruimte op het bord maar Anton had de damesvleugel en het midden gesloten. In de fase erna ontstonden voor beiden geen kansen op de koningsvleugel en zo kwam de remise tot stand (1½-2½).

2015.10.10_HSC_Stork_-_SG_Max_Euwe_4_ThomasThomas Hummel speelde met zwart de Leeuw. Na een paar zetten al wilde hij een loper offeren, wat echter niet werd aangenomen. Dit gaf zwart wel een pion meer, maar het leverde zijn tegenstander een sterke aanval op. Thomas kon het allemaal maar net verdedigen en in het eindspel dat daarna ontstond bleek de pluspion beslissend (2½-2½).

Op het eerste bord speelde Wouter Lardinois geen prettige partij tegen Vincet Vleeming. Wouter kwam niet goed uit de opening en hij probeerde door een ruilactie een stelling te krijgen waar hij ‘wel mee kon leven’. Dat lukte, maar hij bleef nog steeds minder goed staan. In de tijdnoodfase koos Wouter voor een verkeerde voortzetting onder het motto “die andere goede zet doe ik straks wel”. Niet dus en daarmee was meteen de laatste kans verkeken. Er dreigde van alle kanten mat wat alleen te voorkomen was door een stuk te offeren. Wouter vond het welletjes en de stukken konden in het doosje (2½-3½).

Op het laatste bord speelde Linet Boghossian haar debuut in het eerste team. In het begin ging het een tijdje gelijk op, maar toen gaf Linet een pion weg. Toen Linet ook een tweede pion achter kwam te staan werd het wel heel lastig. Haar tegenstander liep door met zijn pionnen en haalde een dame. Toen was er niets meer te redden (2½-4½).2015.10.10_HSC_Stork_-_SG_Max_Euwe_4_Linet

Het zal wel weer niet waar zijn: alweer speelde Rudie Hampsink de langste partij, ditmaal tegen Albert Vasse. Rudie bereikte een goede stelling met veel stukken op de damevleugel. Zijn tegenstander verdedigde zich echter taai. Rudie miste op enig moment pionwinst, maar dat werd pas in de analyse achteraf duidelijk. Na ruil van een aantal stukken was het potremise maar Rudie bleef het proberen. Dat leverde niets op, in tegendeel: hij verloor een stuk voor een pion. Albert Vasse speelde het echter niet nauwkeurig waardoor Rudie met enig geluk remise kon houden (3-5).