Spring naar inhoud

2015.04.25: Ook laatste wedstrijd levert weinig lol op

De laatste wedstrijd van HSC Stork 1 is geëindigd in een 1½ – 6½ nederlaag tegen HSP Veendam. Dat was goed nieuws voor de tegenstander van vandaag, want daardoor hebben zij zich definitief veilig gespeeld voor behoud in de derde klasse KNSB. HSC Stork wist al dat het degradatie niet kon ontlopen.

   HSC-Stork              1791 – HSP/Veendam             1924 1½ – 6½

1. NO                          – Lucien Jerphanion       1766 0  – 1  Regl.

2. NO                          – Jan Lulof               1909 0  – 1  Regl.

3. Thomas Hummel          1858 – Peter Riksten           2069 0  – 1

4. Anton ter Horst        1620 – Vincent Geeraets        2052 0  – 1

5. Rudie Hampsink         1873 – Olaf Cliteur            1893 0  – 1

6. Regobert Eijkelkamp    1892 – Wiebe Wielenga          1991 0  – 1

7. Johnny Hampsink        1637 – Thale Hadderingh        1837 ½  – ½

8. Wouter Lardinois       1866 – Bernard Bontjer         1873 1  – 0

Er waren 6 spelers te motiveren om ook de laatste wedstrijd te spelen. Daarmee begonnen wij dus al met een 0 – 2 achterstand. Vervolgens duurde het lang voordat een eerste uitslag te noteren viel, tegen de klok van 4 uur. Dat was een remise van Johnny Hampsink. In een Konings-Indische partij plaatste zijn tegenstander te vroeg een paard op d5. Het paard werd afgeruild en in de nieuwe pionnenstructuur werd wit danig in zijn bewegingsvrijheid geblokkeerd. De zware stukken verdwenen van het bord en uiteindelijk bleven er pionnen en (alle) lopers over. Johnny kon vrijer manoeuvreren en won een pion. In het eindspel miste wit eerst een geforceerde remise. Johnny miste vervolgens een kans om zijn vrijpion te promoveren. Wat restte was een eindspel waarin beide spelers geen vorderingen meer konden maken en dus werden de punten gedeeld (½ – 2½).

Niet lang na het einde van deze partij haalde Wouter Lardinois het volle punt binnen. Hij speelde met wit. Na een rustige opening had zwart wat meer ruimte, maar ook wat zwaktes. Wouter wachte een goed moment af om met de doorbraak f4-f5 de zwarte koningsvleugel te verzwakken. Wouter mobiliseerde al zijn stukken voor een aanval, terwijl zijn tegenstander zijn best deed om het tij te keren. De partij eindigde min of meer abrupt met een welgemikt torenoffer van Wouter. Zijn tegenstander zag er geen heil in om de resterende stelling verder te spelen en gaf op (1½ – 2½).

Geen slechte score dus uit de eerste partijen, maar op een aantal borden zag het er niet goed uit. Eerst verloor Regobert Eijkelkamp. Hij was gelijkwaardig uit de opening gekomen, maar liet zich gaande de partij steeds meer terug dringen. In de eindstelling overzag hij een kleine combinatie waardoor zijn tegenstander met zijn pion kon promoveren (1½ – 3½)

Nog in dezelfde minuut besloot ook Anton ter Horst de partij te staken. Hij had tot ver in het middenspel standvastig verdedigd, maar één onnauwkeurigheid leidde tot pionverlies en tot het ineenstorten van zijn stelling (1½ – 4½). Thomas Hummel kon het rekken tot vlak voor 17.00 uur, maar toen moest ook hij de handdoek in de ring gooien (1½ – 5½). Rudie Hampsink ten slotte claimde vandaag een schoonheidsprijs. Niet voor zijn spel, maar wel voor het feit dat hij al vrij vroeg in de partij pionnen had staan op b6 tot en met g6. Helaas voor Rudie bestaat daar geen prijs voor. Rudie leek overigens lange tijd aan de winnende hand; op het hoogtepunt stond hij twee pionnen voor. In de slotstelling leek het al meer remise-achtig, maar toen had Rudie even een totale black-out en gaf hij een volle toren weg. De paardvork waarmee hij het stuk terug had willen winnen, bleek niet in de stelling te zitten (1½ – 6½).

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van dit (korte) avontuur in de KNSB. Jammer dat we bijna alles verloren hebben. Wellicht had er (iets) meer in gezeten als Han, Sjaak en Rik meer gespeeld hadden. Volgend jaar zal het nog een flinke uitdaging worden om een degelijk 1e team op de been te brengen. Gelukkig voor ons is de promotieklasse van de SBO niet te vergelijken met de 3e klasse KNSB.