Spring naar inhoud

2015.03.07: Roemloze ondergang voor HSC Stork 1

Het eerste team van HSC Stork is er ook in de zesde ronde van de KNSB-competitie niet in geslaagd een goed resultaat neer te zetten. Thuis tegen Spassky’s uit Groningen ging het team met 1 – 7 onderuit.

   HSC-Stork            1854 – Spassky’s               1970 1  – 7

1. Thomas Hummel        1858 – Roelof Kroon            2157 0  – 1

2. Rik Suurmond         1894 – Henk van Putten         2091 0  – 1

3. Johnny Hampsink      1637 – Dries Koster            2014 0  – 1

4. Han Kuik             1884 – Jan Postma              1997 0  – 1

5. Rudie Hampsink       1873 – Alidston Henries        2004 ½  – ½

6. Regobert Eijkelkamp  1892 – Henk Jansen             1797 0  – 1

7. Sjaak Piest          1931 – Peter Bodewes           1858 ½  – ½

8. Wouter Lardinois     1866 – Jan Kroon               1838 0  – 1

Al binnen het uur kon de eerste nul genoteerd worden voor Johnny Hampsink, die een combinatie met torenverlies over het hoofd zag (0-1). Op dat moment had Regobert Eijkelkamp zich ook al in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd met de witte stukken tegen de Franse verdediging. Hij verloor de belangrijke pion op d4 en vanaf dat moment ging het snel bergafwaarts (0-2).

Han Kuik had op zich een goede stelling bereikt – ook met de witte stukken tegen een Franse verdediging. Hij speelde ambitieus en dat nekte hem op één moment van onachtzaamheid, waardoor hij veel materiaal moest inleveren (0-3). Toen vervolgens Wouter Lardinois de 0-4 moest laten aantekenen, wisten we al dat de goden ons ook vandaag bepaald niet welgezind waren.

Op de overige borden werd wel heftige strijd geleverd. Dat leidde tot solide remises bij Rudie Hampsink en Sjaak Piest (1-5). In elk geval was de eer daarmee een klein beetje gered. En wellicht lag er nog meer in het verschiet. Thomas Hummel liet aan het eerste bord zien onverschrokken zijn tegenstander Roelof Kroon (rating 2157) te lijf te gaan. Uur na uur lukte het Roelof niet om een beslissende slag toe te brengen aan de stelling van de stug verdedigende Thomas. Helaas liet Roelof zijn klasse zien in een pionneneindspel met één pion meer, dat nauwkeurig tot winst gevoerd werd (1-6).

Ondertussen was bij de bar een verjaardagsfeestje aan de gang en was het de vraag welke spelers het meest of minst last hadden van vrolijk rondrennende en kwetterende peuters.

Rik Suurmond speelde een uitermate scherpe partij tegen het andere ‘ratingkanon’ van Spassky’s, Henk van Putten (rating 2091). In beginnende tijdnood, waarin beide partijen verborgen matdreigingen in de stelling hadden, offerde Rik zijn dame voor een beslissende aanval. Henk offerde terug en overblufte uiteindelijk zijn tegenstander. In de analyse bleek dat Rik een mat-in-drie combinatie gemist had die alleen ontweken had kunnen worden door een dame terug te geven. Nét geen vol punt voor Rik, dus, maar de 0 die werd geïncasseerd deed geen recht aan het sterke spel van Rik in deze partij.

Deze en volgende maand staan er nog vier matches op het programma. Aangezien de andere degradatie-kandidaten wel (match-)punten hebben gehaald, ziet het er naar uit dat de promotieklasse van de SBO volgend jaar versterkt gaat worden met ons eerste team. Gelet op het algehele beeld in deze competitie is dat misschien ook maar beter zo.