Spring naar inhoud

Indelingssystematiek en Puntenberekening

Voor de berekening van de ranglijst en de indeling van de ronden maken wij gebruik van het Keizersysteem. In dit systeem is het aantal punten dat je verdient afhankelijk van de uitslag van jouw wedstrijden én van de actuele positie van jouw voormalige tegenstanders op de ranglijst. Als tegenstanders uit voorgaande rondes goed presteren en dus stijgen op de ranglijst, neemt de waarde van jouw resultaat tegen deze spelers toe. Het omgekeerde is uiteraard ook waar.

Bij de start van het seizoen krijgt iedereen startpunten, zoveel mogelijk gebaseerd op speelsterkte. Die zijn nodig om een eerste indeling te maken. De startpunten tellen niet mee in het eindklassement. Ze worden in de loop van 10 ronden helemaal afgebouwd.

Factoren voor puntenberekening

Winst:

100 %¹

Remise:

50 %¹

Verlies:

16,67 %¹

Oneven:

66,67 %³

Afwezig:²

50 %³

Extern:²

66,67 %³

¹Percentages van de WA-punten van de tegenstander op de ranglijst.

²Een speler krijgt 66,67% van zijn/haar WA-punten als hij/zij op de clubavond speelt voor een team in de externe competitie, of als hij/zij meedoet aan een snelschaak-/rapidtoernooi op de clubavond.

³Percentages van de eigen WA-punten op de ranglijst.

Indeling

Bij de indeling van de partijen hanteren we een aantal criteria. De belangrijkste daarvan zijn:

  1. Spelers worden ingedeeld tegen een tegenstander die op de ranglijst in de buurt staat, rekening houdende met alle onderstaande criteria;
  2. De indeling gebeurt van boven naar beneden op de ranglijst. Dus eerst wordt de nr. 1 ingedeeld;
  3. Als spelers tegen elkaar hebben gespeeld, worden zij de daarop volgende zeven ronden niet tegen elkaar ingedeeld;
  4. Als spelers voor de tweede keer in hetzelfde seizoen tegen elkaar spelen, dan zijn de kleuren omgewisseld. De speler die in de eerste partij met wit speelde, speelt nu dus met zwart;
  5. Als spelers in één seizoen vier keer tegen elkaar hebben gespeeld, worden zij niet meer tegen elkaar ingedeeld;
  6. Een speler speelt nooit méér dan twee partijen achter elkaar met wit of zwart. De kleurbalans is nooit meer dan +2 of -2;
  7. Als er een oneven aantal spelers is, wijst het systeem automatisch een oneven speler aan. Dit gebeurt van beneden naar boven op de ranglijst. De competitieleider kan vragen of er iemand vrijwillig oneven wil zijn.
  8. Een speler die in een ronde oneven is, wordt in de zeven ronden daarna niet automatisch op oneven gezet.

De competitieleider kan handmatig twee spelers tegen elkaar indelen, bijvoorbeeld als spelers zich pas aanmelden als de indeling is gemaakt. In dat geval kan het zijn dat niet aan één of meer van bovenstaande criteria wordt voldaan.