Spring naar inhoud

2017.05.24: Nieuwsbrief Minerva

Beste clubgenoten en ouders,

In deze nieuwsbrief zetten we een aantal dingen voor je op een rijtje, zodat je goed geïnformeerd de zomervakantie in kunt gaan. Wat kun je allemaal vinden in deze nieuwsbrief:

 

Inhoudsopgave

  1. Programma voor de rest van dit seizoen
  2. Chessity
  3. De club verandert
  4. Slottoernooi 10 juni
  5. Contactgegevens van het bestuur

 

1.    Programma voor de rest van dit seizoen

Het schaakseizoen 2016 – 2017 loopt ten einde. Er zijn nog vier clubavonden die we gaan gebruiken voor bijzondere activiteiten:

25 en 26 mei Hemelvaart (geen schaken)
1 en 2 juni Schaakvariantentoernooi
8 en 9 juni Conditieschaaktoernooi
15 en 16 juni Schaakvariantentoernooi
22 en 23 juni Chocoladetoernooi

 

Het nieuwe seizoen start op 7 en 8 september.

 

2.    Chessity

In de loop van het afgelopen schaakjaar is Minerva overgestapt van de Stappenmethode naar Chessity. Daarvoor hadden we twee goede redenen. In de eerste plaats lukt het de trainers niet om al het nakijkwerk van de Stappenmethode te doen én ook nog eens feedback te geven, zonder dat dit ten koste gaat van de aandacht voor alle kinderen. In Chessity kunnen de kinderen zelfstandig en in hun eigen tempo puzzels maken. Ze krijgen gelijk feedback als ze een puzzel hebben opgelost – of als dat niet gelukt is. Aan de achterkant van de website hebben de trainers een leerlingvolgsysteem waarmee ze de verrichtingen van hun leerlingen kunnen analyseren.

Een andere reden voor de overstap naar Chessity is dat we op de clubavond veel meer aandacht aan spelend leren willen besteden. Daarover meer onder het kopje ‘De club verandert.’

Minerva is een van de eerste verenigingen die deze overstap heeft gemaakt. We moeten dus bijna alles zelf ontdekken. Ook hoe we kinderen thuis aan het werk kunnen zetten op Chessity. Want niet iedereen is uit zichzelf gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan. Gelukkig heeft Chessity sinds kort een nieuwe mogelijkheid, namelijk om taken op te geven:

Alle kinderen hebben deze week in hun ‘rugzak’ een paar taken gekregen, zodat ze alvast een keer kunnen kennis maken met het idee. Vind je het leuk om ook eens in de Chessity omgeving te kijken maar heb je geen account? Dan kun je de komende weken inloggen op www.chessity.nl met gebruikersnaam MinervaDemo en wachtwoord Hengelo. Het is een tijdelijk account, maar wel met een gevulde rugzak! Iedereen mag hierin gewoon spelen. Als de taken in de rugzak af zijn, vullen we ‘m zo snel mogelijk weer aan.

Als je als ouder ook een Chessity account wilt hebben dan kan dat. De kosten voor een jaaraccount zijn €10. Stuur even een mail naar Regobert en dan zorgt hij dat er een account wordt aangemaakt. Contactgegevens staan achterin deze nieuwsbrief.

Leden van Minerva kunnen tot het einde van dit seizoen nog een gratis Chessity account krijgen. Vanaf het nieuwe seizoen moet hiervoor betaald gaan worden. Check dus voor de zekerheid nog een keer of je écht wel een werkende account hebt!

 

3.    De club verandert

Vier blokken van zes lessen

In het nieuwe schaakseizoen hebben we de clubavonden ingedeeld in vier blokken van zes lessen. In elk blok gaan we dieper in op een thema, bijvoorbeeld ‘aanvallen en verdedigen’, de opening of het eindspel. We zorgen er natuurlijk wel voor dat er voldoende variëteit in het programma zit. Na elk blok en ook voor elke vakantie organiseren we op de clubavond allerlei schaaktoernooien. Meestal zijn dat snelschaaktoernooien, maar aan het eind van het seizoen oefenen we bijvoorbeeld ook extra met bughousen.

Samenstellen trainingsgroepen

De kinderen worden in trainingsgroepen ingedeeld. Hierbij letten we zoveel mogelijk op het volgende:

  • Wat is het schaakniveau van de kinderen in hun lange partijen. Een lange partij is een partij met 15 minuten bedenktijd of meer. Het kan best zijn dat een kind al in Stap 3 zit, maar niet in staat is om die kennis in een schaakpartij toe te passen. Het heeft dan geen zin om de lesstof moeilijker te maken. We gaan dan kijken hoe we dat kind kunnen helpen om verworven kennis toe te passen. Kinderen kunnen dat ervaren als een stap terug, omdat ze eenvoudiger opdrachten krijgen aangeboden.
  • Als vrienden en vriendinnen ongeveer op hetzelfde niveau zitten, willen we die zoveel mogelijk bij elkaar zetten.

De meeste schaakverenigingen gebruiken de Stappenmethode. Een veelgemaakte vergissing door trainers, kinderen én ouders is dat het schaakniveau van een kind hetzelfde is als de Stap waar ze inzitten. Dat is een gedachte die we allemaal moeten loslaten. Het schaakniveau van een schaker is eigenlijk alleen in een schaakpartij te zien. Althans, dat vinden wij.

Op de club en thuis

Schaken doe je niet alleen op de club. Kinderen die één keer per week naar de club komen en de rest van de week niet schaken boeken geen vooruitgang en zullen het plezier in het spel verliezen. Een van de dingen die we daarom gaan doen is wekelijks taken in Chessity meegeven die zo goed mogelijk aansluiten op wat we op de clubavond behandelen. Soms kunnen kinderen daarbij het gevoel hebben dat ze ‘terug naar het begin’ gaan. Het zal zeker gebeuren dat ze in hun taken puzzels moeten maken die ze al lang geleden ook al eens hebben opgelost. Voor de verwerking is het echter van belang dat ze de stof herhalen.

Op de club en in een team

Een aantal kinderen speelt momenteel al in een team. We willen zoveel mogelijk stimuleren dat kinderen ook in de externe competitie gaan spelen. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief, die aan het begin van het nieuwe schaakseizoen uit komt.

Op de club en op toernooien

Wij willen graag stimuleren dat kinderen van onze club zoveel mogelijk meespelen op toernooien. In onze regio worden regelmatig ééndaagse toernooien gehouden op zaterdag die er vaak rekening mee houden dat kinderen ’s ochtends eerst moeten voetballen of hockeyen. Aan die toernooien doen kinderen van alle niveaus mee, dus voor iedereen is er een kans om er een leuke schaakdag van te maken. Jan Hummel stuurt altijd ruim van tevoren een uitnodiging voor toernooien rond. We zijn nog aan het onderzoeken of en hoe we kunnen organiseren dat kinderen met elkaar mee kunnen naar toernooien. Daar wordt het ook voor de ouders weer makkelijker van.

Voor wie nog geen concrete vakantieplannen heeft: van 7 t/m 12 augustus wordt in Borne het Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschap gehouden voor alle kinderen tussen de 5 en de 20. Er doen meer dan 300 kinderen uit binnen en buitenland aan mee. De organisatie is voor een groot deel in handen van de trainers van Minerva, dus zul je veel bekende gezichten zien.

Het lijkt ons in de toekomst leuk als wij ons als club zichtbaar kunnen manifesteren. Dat is ook belangrijk voor het clubgevoel. Bijvoorbeeld door leuke T-shirts van Minerva en gewoon door een grote opkomst bij schaaktoernooien. Als er ouders zijn die T-shirts willen sponsoren houden wij ons van harte aanbevolen!

 

4.    Slottoernooi 10 juni

Op zaterdag 10 juni organiseren HSC Stork en JSV Minerva samen het slottoernooi van de SBO. Dit is een rapidtoernooi met 20 minuten bedenktijd per persoon. Er is een apart toernooi voor kinderen én voor volwassenen. Jan Hummel heeft hierover eerder al een mail gestuurd waarin meer informatie te vinden is over dit toernooi. Aanmelden gaat via toernooi@minerva.schakendhengelo.nl.

 

5.    Contactgegevens van het bestuur

Ten slotte nog even de contactgegevens van het bestuur van JSV Minerva. Deze gegevens zijn ook terug te vinden op onze website.

Ewout Kanger Voorzitter voorzitter@minerva.schakendhengelo.nl
Nanke Bosscha Penningmeester en ledenadministratie penningmeester@minerva.schakendhengelo.nl; ledenadmin@minerva.schakendhengelo.nl
Petra Droste Secretaris secretaris@minerva.schakendhengelo.nl
Regobert Eijkelkamp Coördinator trainingen trainingen@minerva.schakendhengelo.nl
Timco Visser Coördinator externe competitie competitie@minerva.schakendhengelo.nl