Spring naar inhoud

2015.04.11: Buitenpost bestaat écht! En o ja, die degradatie.

Een niet te onderschatten bij-effect van het spelen in de 3e klasse KNSB is dat onze topografische kennis van de noordelijke provincies met sprongen vooruit is gegaan. Waren wij voor de vorige wedstrijd nog afgereisd naar St. Jacobiparochie, dit keer moesten wij naar Buitenpost. Nooit van gehoord, natuurlijk, maar het bestaat écht! Buitenpost

In de auto hebben we nog een interessant gesprek over of Buitenpost nou in Friesland of Groningen ligt, maar het blijkt Friesland te zijn. Buitenpost is het grootste dorp in de gemeente Achtkarspelen en heeft een redelijk sterke schaakvereniging, De Twee Kastelen. Je vraagt je af waar al die sterke spelers vandaan komen, waardoor dit soort kleine dorpjes met gemak mee kan draaien op landelijk schaakniveau.

Wat hebben we verder geleerd vandaag? Te veel om op te noemen. Zo heeft Johnny geleerd dat als iemand koffie serveert, dat niet per se een ober is. In dit geval was het de koster van de kerk, waar wij in een bijgebouw ontvangen werden voor de wedstrijd. Rik weet nu dat als de klok op 00:00 staat, de tegenstander jou vertelt dat je hebt verloren. Regobert heeft geleerd dat er nóg stuggere mensen bestaan dan de Friezen, en dat die mensen jammer genoeg ook héél goed kunnen schaken. Rudie weet inmiddels wel dat Anton altijd een snellere weg weet naar onze eindbestemming. En we hebben allemaal geleerd dat het eten in het restaurant na de wedstrijd best iets mindere kwaliteit mag hebben, als je frisse en fruitige serveersters rond hebt lopen.

Goed, terug naar het schaken. Hengelo (OV) heeft 81.070 inwoners en een schaakvereniging die bijna een keer zo groot is als die van Buitenpost (Friesland, 5.700 inwoners). Toch is het ons niet gelukt wat hen wel is gelukt, namelijk handhaving in de 3e klasse KNSB. Door het verlies in deze ronde met 6½ – 1½ is de nummer voorlaatst niet meer in te halen. Volgend jaar mag ENO uit Nijverdal met een ongeveer even sterk team proberen de eer van de SBO hoog te houden. Wij wensen ze alvast veel succes.

Dan nog even naar de wedstrijden, want ook op de borden gebeurde veel. Alhoewel, niet op het tweede bord want dat hadden wij bij gebrek aan spelers leeg gelaten (1-0). Na ruim een uur spelen was Johnny klaar met zijn partij. Zijn stelling was in snel tempo een gatenkaas geworden en Johnny was niet te beroerd geweest om zijn tegenstander daarbij een handje te helpen. Na 16 zetten was mat onafwendbaar (2-0). Een bord lager stevende Anton met de zwarte stukken af op groot ruimtevoordeel op de damevleugel. De stelling was echter volledig gesloten en tegen 15.00 vonden beide spelers het welletjes en werden de punten gedeeld (2½-½).

Rik moest het vandaag opnemen tegen Jeroen Weggers. Een mooie partij waarbij de Caro-Kann opstelling van Jeroen al gelijk werd uitgedaagd met een vroege opmars van de c-pion. Rik verloor een pion en – nog belangrijker – hij ging als een raket door zijn tijd.suurmond-weggers

De stelling na 23… Pxc2. Het paard kan niet zomaar terug genomen worden wegens 24. Txc2 Dd1+ en mat. Ook niet goed is bijvoorbeeld 24. De7 Dd3. Kortom, genoeg complicaties om over na te denken en in deze stelling ging Rik door zijn tijd (3½-½).

Niet lang na afloop van de partij van Rik, besloot Rudie de punten te delen met zijn tegenstander. Het was een spannende partij met veel positionele zetten. Rudie stond telkens iets beter, met een sterk paard midden in de vijandige linies. Na afruil van stukken kregen beide zijden een gedekte vrijpion op de damevleugel. Rudie besloot niet het onderste uit te kan te halen en bood remise aan, hetgeen grif werd geaccepteerd (4-1).

Nog 10 minuten later moest Wouter opgeven. In een soort van Pirc met een snelle d4-d5 kreeg hij druk op de zwarte damevleugel. Zijn tegenstander had echter wel compensatie in de vorm van een mooi centrum. Wouter won na enige afruil wel de e-pion, maar moest daarvoor de rokade opgeven. Het gevolg was dat zijn toren op h1 de rest van de partij buitenspel bleef staan. Zwart won de pion terug en plantte zijn torens beide op de 2e rij. Dat was simpelweg teveel van het goede (5-1).

We naderden inmiddels de klok van 17.00 uur en alleen de partijen van Thomas en Regobert waren nog gaande. Thomas moest achteraf bekennen dat hij de opening met de zwarte stukken iets te veel op de automatische piloot had gespeeld. In een Leeuw (dat is de naam van de opening, red.) kwam hij onnodig een pion achter. Bijna alle stukken verdwenen vervolgens van het bord, waarna een eindspel met ongelijke lopers over bleef. Jammer voor Thomas verloor hij onderweg nog een pion en – ongelijke lopers of niet – dat is gewonnen voor de bovenliggende partij (6-1).

Als laatste zat Regobert nog te schaken. Regobert was ongeschonden door de openingsfase gekomen en na 22 zetten was de stelling gelijk. In de daarop volgende fase gaf hij zijn tegenstander de gelegenheid om veel ruimte te pakken en vanaf toen was het een aantal zetten lang vrij precies spelen om niet onderuit te gaan. Uiteindelijk ontstond na 41 zetten de volgende stelling:

eijkelkamp-jelic_na_41.Dd5

Zwart staat beter, maar is het ook genoeg voor winst? Om te beginnen kan hij nu een oneindig aantal schaakjes geven, wat hij dan ook deed. Hij kan ook een pion winnen op h3, maar dan is wit aan de beurt om oneindig veel schaakjes te geven. Na het zoveelste schaakje bood Regobert remise aan, maar achteraf hoorde hij dat zijn tegenstander het woord niet eens kent. Stoicijns en zonder iets te zeggen speelde hij door, daarbij zorgvuldig voorkomend dat dezelfde stelling voor de derde keer op het bord zou komen. Ondertussen hadden Rudie en Johnny de grootste lol omdat Regobert zichtbaar ‘klaar’ was met de partij. En het zal niet waar zijn, het lukte zijn tegenstander toch nog om in een gewonnen stelling terecht te komen:

eijkelkamp-jelic

De computer weet ons (achteraf) te vertellen dat deze stelling is gewonnen voor zwart. Hij kan afwikkelen naar een pionneneindspel, waarbij hij op elk moment een wachtzet kan doen met zijn h-pion. Bijvoorbeeld: 54…Dxe4+ 55. Kxe4 Kg5 56. Kf3 Kh4 57. Kf4 h6! 58. Kf3 Kh3 59. Kf4 Kg2 60. K~ Kf3. Nu is op ons niveau zo’n lange zettenreeks bijna niet te bedenken (daar zijn computers voor), maar de zetten zijn wel min of meer geforceerd en met enige kennis van het pionneneindspel hoef je het ook niet zover door te rekenen. Zwart verprutste echter met 54…h6?? zijn laatste kans op enig succes en na 55. Kf3 Dxe4+ 56. Kxe4 Kg5 57. Kf3 Kh4 58. Kf4 Kh3 59. Kf3 enz. is remise onafwendbaar. Regobert schoof de partij plichtmatig uit en na 65 zetten werd de remise geclaimd omdat dezelfde stelling voor de derde keer op het bord ging verschijnen (6½-1½).

Inmiddels was het bijna 18.00 geworden, een mooie tijd om een deurtje verder op te gaan naar de lokale pizzeria. Hoewel we weinig plezier hebben beleefd aan de uitslag van deze wedstrijd, konden we ons bezoek aan Friesland toch op een leuke en gezellige manier afsluiten.

   De Twee Kastelen        1935 – HSC-Stork              1806 6½ – 1½

1. Jeroen Weggen           2121 – Rik Suurmond           1894 1  – 0

2. Bart Lemstra            2082 – NO                          1  – 0  Regl.

3. Bruno Jelic             2029 – Regobert Eijkelkamp    1892 ½  – ½

4. Pieter Bronsema         1868 – Rudie Hampsink         1873 ½  – ½

5. Johan Adema             1917 – Wouter Lardinois       1866 1  – 0

6. Gerben van der Heide    1885 – Thomas Hummel          1858 1  – 0

7. Jan Sybren Zagema       1816 – Johnny Hampsink        1637 1  – 0

8. Derk Schuttel           1761 – Anton ter Horst        1620 ½  – ½